Джон Драйдън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джон Драйдън
John Dryden
английски поет
Джон Драйдън
Джон Драйдън

Роден
Починал
Лондон, Англия
ПогребанУестминстърско абатство, Уестминстър, Великобритания

РелигияКатолическа църква
НационалностFlag of the United Kingdom (3-5).svg Великобритания
Учил вТринити Колидж
Литература

Уебсайт
Джон Драйдън в Общомедия

Джон Драйдън (на английски: John Dryden; 19 август (стар стил 9 август) 163112 май (стар стил 1 май) 1700) е влиятелен английски поет, литературен критик, преводач и драматург, който доминирал литературния живот на Реставрацията в Англия до такава степен, че периодът станал познат в литературните среди като Епохата на Драйдън.

Репутация и влияние[редактиране | редактиране на кода]

Драйдън е доминираща литературна фигура с огромно влияние през неговата епоха. Той налага героичния куплет като стандартна метрика в английската поезия, като пише успешно сатири, религиозни фрагменти, басни, епиграми, похвали, пролози и драматургични творби в този вид стих; той също въвел александрийския и триплета като форма. Най-влиятелният поет на 18 век, Александър Поуп е силно повлиян от Драйдън и често заема от него; други автори са повлияни едновременно от Драйдън и Поуп.

Поетически стил[редактиране | редактиране на кода]

Това, което Драйдън постига в своята поезия, не е емоционалното вълнение, което ние познаваме от романтичните поети през ранния 19 век, нито интелектуалните заплетености, сложности на метафизичните поети. Неговите теми са често фактологични и той се е стремял към излагане на своите мисли в най-прецизен и концентриран възможен начин. Макар че използва поетически структури като героическата станца и героическите куплети, той се опитва да постигне ритъм на речта. Все пак той знае, че различните теми и „предмети на говоренето“ се нуждаят от различни разновидности на стиха и в неговото въведение към Religio Laici той пише: „...изразите на една поема, създадени, начертани единствено за инструктиране, трябва да бъдат прости и естествени, но в същото време магически... Флоралността, приповдигнатостта и фигуративността са за страстите, тъй като (те) са създадени в душата, чрез показване на обектите в техните истински пропорции... Човекът трябва да бъде отвеждан в страстта, но убеждаван в истината.“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за