Джон Драйдън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джон Драйдън
John Dryden
английски поет
Джон Драйдън
Джон Драйдън

Роден
Починал
1 май 1700 г. (68 г.)
Погребан Уестминстърско абатство

Националност Флаг на Великобритания Великобритания
Религия Римокатолическа църква
Образование Тринити Колидж

Уебсайт
Джон Драйдън в Общомедия

Джон Драйдън (на английски: John Dryden; 19 август (стар стил 9 август) 163112 май (стар стил 1 май) 1700) е влиятелен английски поет, литературен критик, преводач и драматург, който доминирал литературния живот на Реставрацията в Англия до такава степен, че периодът станал познат в литературните среди като Епохата на Драйдън.

Репутация и влияние[редактиране | редактиране на кода]

Драйдън е доминираща литературна фигура с огромно влияние през неговата епоха. Той налага героичния куплет като стандартна метрика в английската поезия, като пише успешно сатири, религиозни фрагменти, басни, епиграми, похвали, пролози и драматургични творби в този вид стих; той също въвел александрийския и триплета като форма. Най-влиятелният поет на 18 век, Александър Поуп е силно повлиян от Драйдън и често заема от него; други автори са повлияни едновременно от Драйдън и Поуп.

Поетически стил[редактиране | редактиране на кода]

Това, което Драйдън постига в своята поезия, не е емоционалното вълнение, което ние познаваме от романтичните поети през ранния 19 век, нито интелектуалните заплетености, сложности на метафизичните поети. Неговите теми са често фактологични и той се е стремял към излагане на своите мисли в най-прецизен и концентриран възможен начин. Макар че използва поетически структури като героическата станца и героическите куплети, той се опитва да постигне ритъм на речта. Все пак той знае, че различните теми и „предмети на говоренето“ се нуждаят от различни разновидности на стиха и в неговото въведение към Religio Laici той пише: “...изразите на една поема, създадени, начертани единствено за инструктиране, трябва да бъдат прости и естествени, но в същото време магически... Флоралността, приповдигнатостта и фигуративността са за страстите, тъй като (те) са създадени в душата, чрез показване на обектите в техните истински пропорции... Човекът трябва да бъде отвеждан в страстта, но убеждаван в истината.”

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за