Джон Кразински

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джон Кразински
Кразински през 2009 г.
Кразински през 2009 г.
РоденДжон Бърк Кразински
20 октомври 1979 г. (1979-10-20) (44 г.)
Брачен партньорЕмили Блънт (2010 - )
Уебсайт
Джон Кразински в Общомедия

Джон Бърк Кразински (на английски: John Burke Krasinski), роден на 20 октомври, 1979 г. е американски актьор и писател, най-добре познат с ролята си в поредицата на НБС The Office, в която героят му се казва Джим Халпърт.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Кразински е роден в Бостън, Масачузетс, син на медицинска сестра Мери Клеър и специалиста по вътрешни болести - доктор Роналд Кразински. Той има двама по-големи братя, с които е отгледан в преградието Нютън (Масачузетс). Кразински завършва гимназия пре 1997 г., но преди да замине за колеж, той си взима една година почивка, за да преподава английски език в Коста Рика. След това се записва в университета „Браун“ и завършва през 2001 г., със специалност като автор на пиеси и сценарии.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

След колежа Кразински заминава за Ню Йорк, за да се опита да се реализира като актьор. Той участва в различни рекламни клипове, играе гостуващи роли в телевизионни програми и участва на кастинги за пиеси на Бродуей. Начинаещият артист се появява в пиесата „What the Eunuch Saw“, режисирана и написана от бивш негов съученик в колежа. Следват мнгобройни малки роли в известни телевизионни поредици и забавни филми.

Кразински играе Гайдън във филма A New Wave, който е заснет преди The Office, който излиза през 2007 г. През 2006 г. той играе във филма Усмивчица (Smiley Face). Едни от най-успешните роли на младия актьор е в романтичната комедия Сватбен лиценз (Lisense to Wed), където той си партнира с Робин Уилямс и Менди Мор и в Leatherheads - с Джордж Клуни и Рене Зелуегър. Той участва и в Jarhead с режисьор Сам Мендес и след това - в неозаглавен филм, където играят Мая Рудолф и Шерил Хайнс.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Година Филм Герой Бележки
2000 State and Main Кейди
2002 Alma Mater Кандидат 1
Fighting Still Life Тайлър
2004 Kinsey Бен
Такси (Taxi) Съобщител №3
2005 Duane Hopwood Боб Флайн
Jarhead
2006 For Your Consideration Ченге
The Holiday Бен
Dreamgirls Сам Уолш
Doogal Допълнителни гласове Глас
2007 Сватбен лиценз (Lisense to Wed) Бен Мърфи
A New Wave Гайдън
Усмивчица (Smiley Face) Брайвън Ериксън
Шрек Трети (Shrek The Third) Ланселот Глас
2008 Leatherheads Картър Ръдърфорд
Brief Interviews with Hideous Men режисьор и сценарист
2009 Farlanders (работно заглавие) Бърт главна роля

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата John Krasinski в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​