Джон Куинси Адамс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джон Куинси Адамс
John Quincy Adams
американски политик
John Q. Adams-edit.jpg
Роден
Брейнтрий, САЩ
Починал
ПогребанКуинси, САЩ

РелигияУнитарианство
Учил вХарвардски университет
Лайденски университет
Харвардски колеж
Политика
ПартияПартия на вигите
6-и президент на САЩ
4 март 1825 – 4 март 1829
Семейство
БащаДжон Адамс
МайкаАбигейл Адамс
СъпругаЛуиза Адамс (26 юли 1797 – 23 февруари 1848)
Деца4
ПодписJohn Quincy Adams Signature.svg
Джон Куинси Адамс в Общомедия

Джон Куинси Адамс (на английски: John Quincy Adams) е шестият (1825 – 1829) президент на САЩ.

Той е син на президента Джон Адамс и първата дама Абигейл Адамс. Най-важните приноси на Адамс за американската история са се случили преди и след неговия относително неефективен мандат. Преди да стане президент той е един от най-добрите професионални дипломати в страната.

Като държавен секретар при Джеймс Монро договаря Трансконтиненталния договор с Испания и оформя доктрината Монро – тези два акта оказват дългогодишно въздействие върху политиката на страната. За тези приноси е наричан „най-влиятелният американски стратег на 19 век“, а също и „най-великият държавен секретар в историята на Америка“.

Като конгресмен той става противник на робството, а след като става президент, е един от най-важните аболиционисти.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и младост[редактиране | редактиране на кода]

Джон Куинси Адамс е роден в Брейнтрий, Масачузетс (който сега е част от Куинси, Масачузетс) и придобива ранното си обучение в Европа в Университета в Лайден. Завършва Харвардския университет в 1787 година и бил член на Фи–Бета–Капа. Специалността му е право, след завършването успешно взима изпита си за правоспособност и почва да практикува в Бостън, Масачузетс.

Портрет на Луиза Адамс от Джилбърт Стюарт (1821 – 1826)

Президентът Джордж Вашингтон го назначава за пълномощен министър в Холандия в 1794 година. Докато е на служба в чужбина среща Луиза Катерин Джонсън, дъщеря на американски търговец. Въпреки противопоставянето от страна на баща му, поради нежеланието му да има снаха, родена в чужбина, Адамс се жени за Луиза през 1797 г. Двойката нарича един от синовете си на Джордж Вашингтон.

Ранна политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Портрет на 29-годишния Джон Куинси Адамс от Джон Копли

Адамс е избран в щатския сенат на Масачузетс през 1802 г., но губи изборите за Конгреса през същата година. Той е избран като федералист в Сената на САЩ и служи там от 4 март 1803 до 8 юни 1808 година, когато подава оставка и негов наследник е избран шест месеца по-късно, когато Адамс официално излиза от Федералистката партия.

От 1809 до 1814 година той е пълномощен министър в Русия, в Санкт Петербург. Член е на комисията, която преговаря за Договора от Гент от 1814 година, пълномощен министър във Великобритания от 1815 до 1817 година. По това време Адамс и жена му загубват малката си дъщеря (родена 1811 година) поради болест.

Адамс е държавен секретар в кабинета на Джеймс Монро от 1817 до 1825 година и неговите усилия изиграват основна роля за придобиването на Флорида от Испания, а и за избягването на зависимостта от Англия. Понякога е наричан „самотният лъв“, поради склонността му да защитава своето мнение и нежеланието му да приема популярни тези. В крайна сметка Монро винаги се е съобразявал с неговите становища. Като държавен секретар води преговорите по договора Адамс–Онис и помага да се създаде доктрината Монро, която предупреждава европейските нации да не се месят в делата на Западен Хампшър.

В изборите за президент от 1820 година Адамс получава само един електорален глас. Президентът Джеймс Монро на практика е кандидат без опонент, но един член на избирателната колегия пуска гласа си за Адамс, за да се запази традицията единственият президент, който да е избран единодушно, да остане Джордж Вашингтон.

Президентство[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че Адамс губи както популярния, така и електоралния вот на изборите за президент от 1824 година, никой от останалите кандидати не успява да си осигури мнозинство на електоралните гласове и по този начин се стига дотам, че президент трябва да бъде избран от Конгреса, който за изненада на мнозина избира Адамс, а не неговия опонент Андрю Джаксън. Адамс е президент от 4 март 1825 година до 3 март 1829 година. По времето на своя мандат той работи върху развиването на федералната система от пътища, канали, мостове, пожарни и университети. През 1828 г. губи изборите за втори мандат от Джаксън.

Старост[редактиране | редактиране на кода]

Вместо да се оттегли, Адамс печели място в Камарата на представителите като демократ–републиканец и служи като представител от 4 март 1831 година до смъртта си. Той е бил председател на Комитета на производителите, на Комитета по въпросите на индианското население, на Комитета за външните работи.

Адамс е неуспешен кандидат за губернатор на Масачузетс през 1834 година. През 1841 година той представлява африканците от Амистад пред Върховния съд и постига успех в защитата на африканците, които чрез бунт завладяват испанския кораб, с който са превозвани като роби. Върховният съд приема, че е незаконно те да бъдат върнати на Испания, а могат да се върнат по домовете си като свободни хора.

Синът на Адамс – Чарлс-Франсис също изгражда кариера в политиката.

Кенотафът на Адамс в Уошингтън Периш Бюриъл Граунд

Адамс умира от мозъчен кръвоизлив на 23 февруари 1848 година в столицата Вашингтон и първоначално е погребан във фамилната гробница Куинси, Масачузетс, но след това е преместен в Първа обединена енорийска църква.

Любопитни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • Адамс е първият президент, чийто баща е бил президент. Втората двойка баща – син е Джордж Буш старши и Джордж У. Буш.
  • Адамс е първият президент, който носи панталони, вместо бричове до колената.
  • Джон Куинси Адамс е първият американски президент, който дава интервю на жена, но в същност не е имал много избор за това. Адамс многократно е отказвал искания за интервюта от Ан Ройъл, първата жена професионален журналист в САЩ, но тя предприема различен подход за изпълнение на нейната цел. Тя научава, че Адамс е обичал да прави голи къпания в реката Потомак всяка сутрин към 5 часа на зазоряване, тя отива при реката, събира дрехите му и седи върху тях докато той не отговаря на нейните въпроси.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
Джеймс Монро държавен секретар на САЩ (5 март 1817 – 3 март 1825) Хенри Клей
Джеймс Монро президент на САЩ (4 март 1825 – 4 март 1829) Ендрю Джаксън