Джон Куинси Адамс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джон Куинси Адамс
John Quincy Adams
американски политик
Роден
Брейнтрий, САЩ
Починал
ПогребанКуинси, САЩ

РелигияУнитарианство
Учил вХарвардски университет
Лайденски университет
Харвардски колеж
Политика
ПартияПартия на вигите
6-и президент на САЩ
4 март 1825 – 4 март 1829
Семейство
БащаДжон Адамс
МайкаАбигейл Адамс
СъпругаЛуиза Адамс (26 юли 1797 – 23 февруари 1848)
Деца4
Подпис
Джон Куинси Адамс в Общомедия

Джон Куинси Адамс (на английски: John Quincy Adams) е шестият (1825 – 1829) президент на САЩ.

Той е син на президента Джон Адамс и първата дама Абигейл Адамс. Най-важните приноси на Адамс за американската история са се случили преди и след неговия относително неефективен мандат. Преди да стане президент той е един от най-добрите професионални дипломати в страната.

Като държавен секретар при Джеймс Монро договаря Трансконтиненталния договор с Испания и оформя доктрината Монро – тези два акта оказват дългогодишно въздействие върху политиката на страната. За тези приноси е наричан „най-влиятелният американски стратег на 19 век“, а също и „най-великият държавен секретар в историята на Америка“.

Като конгресмен той става противник на робството, а след като става президент, е един от най-важните аболиционисти.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и младост[редактиране | редактиране на кода]

Джон Куинси Адамс е роден в Брейнтрий, Масачузетс (който сега е част от Куинси, Масачузетс) и придобива ранното си обучение в Европа в Университета в Лайден. Завършва Харвардския университет в 1787 година и бил член на Фи–Бета–Капа. Специалността му е право, след завършването успешно взима изпита си за правоспособност и почва да практикува в Бостън, Масачузетс.

Портрет на Луиза Адамс от Джилбърт Стюарт (1821 – 1826)

Президентът Джордж Вашингтон го назначава за пълномощен министър в Холандия в 1794 година. Докато е на служба в чужбина среща Луиза Катерин Джонсън, дъщеря на американски търговец. Въпреки противопоставянето от страна на баща му, поради нежеланието му да има снаха, родена в чужбина, Адамс се жени за Луиза през 1797 г. Двойката нарича един от синовете си на Джордж Вашингтон.

Ранна политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Портрет на 29-годишния Джон Куинси Адамс от Джон Копли

Адамс е избран в щатския сенат на Масачузетс през 1802 г., но губи изборите за Конгреса през същата година. Той е избран като федералист в Сената на САЩ и служи там от 4 март 1803 до 8 юни 1808 година, когато подава оставка и негов наследник е избран шест месеца по-късно, когато Адамс официално излиза от Федералистката партия.

От 1809 до 1814 година той е пълномощен министър в Русия, в Санкт Петербург. Член е на комисията, която преговаря за Договора от Гент от 1814 година, пълномощен министър във Великобритания от 1815 до 1817 година. По това време Адамс и жена му загубват малката си дъщеря (родена 1811 година) поради болест.

Адамс е държавен секретар в кабинета на Джеймс Монро от 1817 до 1825 година и неговите усилия изиграват основна роля за придобиването на Флорида от Испания, а и за избягването на зависимостта от Англия. Понякога е наричан „самотният лъв“, поради склонността му да защитава своето мнение и нежеланието му да приема популярни тези. В крайна сметка Монро винаги се е съобразявал с неговите становища. Като държавен секретар води преговорите по договора Адамс–Онис и помага да се създаде доктрината Монро, която предупреждава европейските нации да не се месят в делата на Западен Хампшър.

В изборите за президент от 1820 година Адамс получава само един електорален глас. Президентът Джеймс Монро на практика е кандидат без опонент, но един член на избирателната колегия пуска гласа си за Адамс, за да се запази традицията единственият президент, който да е избран единодушно, да остане Джордж Вашингтон.

Президентство[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че Адамс губи както популярния, така и електоралния вот на изборите за президент от 1824 година, никой от останалите кандидати не успява да си осигури мнозинство на електоралните гласове и по този начин се стига дотам, че президент трябва да бъде избран от Конгреса, който за изненада на мнозина избира Адамс, а не неговия опонент Андрю Джаксън. Адамс е президент от 4 март 1825 година до 3 март 1829 година. По времето на своя мандат той работи върху развиването на федералната система от пътища, канали, мостове, пожарни и университети. През 1828 г. губи изборите за втори мандат от Джаксън.

Старост[редактиране | редактиране на кода]

Вместо да се оттегли, Адамс печели място в Камарата на представителите като демократ–републиканец и служи като представител от 4 март 1831 година до смъртта си. Той е бил председател на Комитета на производителите, на Комитета по въпросите на индианското население, на Комитета за външните работи.

Адамс е неуспешен кандидат за губернатор на Масачузетс през 1834 година. През 1841 година той представлява африканците от Амистад пред Върховния съд и постига успех в защитата на африканците, които чрез бунт завладяват испанския кораб, с който са превозвани като роби. Върховният съд приема, че е незаконно те да бъдат върнати на Испания, а могат да се върнат по домовете си като свободни хора.

Синът на Адамс – Чарлс-Франсис също изгражда кариера в политиката.

Кенотафът на Адамс в Уошингтън Периш Бюриъл Граунд

Адамс умира от мозъчен кръвоизлив на 23 февруари 1848 година в столицата Вашингтон и първоначално е погребан във фамилната гробница Куинси, Масачузетс, но след това е преместен в Първа обединена енорийска църква.

Любопитни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • Адамс е първият президент, чийто баща е бил президент. Втората двойка баща – син е Джордж Буш старши и Джордж У. Буш.
  • Адамс е първият президент, който носи панталони, вместо бричове до колената.
  • Джон Куинси Адамс е първият американски президент, който дава интервю на жена, но в същност не е имал много избор за това. Адамс многократно е отказвал искания за интервюта от Ан Ройъл, първата жена професионален журналист в САЩ, но тя предприема различен подход за изпълнение на нейната цел. Тя научава, че Адамс е обичал да прави голи къпания в реката Потомак всяка сутрин към 5 часа на зазоряване, тя отива при реката, събира дрехите му и седи върху тях докато той не отговаря на нейните въпроси.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
Джеймс Монро държавен секретар на САЩ (5 март 1817 – 3 март 1825) Хенри Клей
Джеймс Монро президент на САЩ (4 март 1825 – 4 март 1829) Ендрю Джаксън