Джон Монтагю

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джон Монтагю
John Montagu
британски политик
Портрет от сър Томас Гейнсбъро, 1783 г.
Портрет от сър Томас Гейнсбъро, 1783 г.

Роден
Починал

Религия англиканство
Образование Итън Колидж
Тринити Колидж
Джон Монтагю в Общомедия

Джон Монтагю, четвърти граф на Сандвич (или Сандуич; John Montagu, 4th Earl of Sandwich) е английски пер, заемал различни длъжности, но известен преди всичко с това, че е дал името на сандвичите.

От февруари 1748 до юни 1751 г. Джон Монтагю заема длъжността Първи лорд на Адмиралтейството. През август 1753 г. става един от държавните секретари. През 1768 е началник на пощите, през 1770 – отново държавен секретар, а от 1771 до март 1782 – отново Първи лорд на Адмиралтейството.

В качеството си на Първи лорд на Адмиралтейството, лорд Сандвич подкрепя експедициите на капитан Джеймс Кук като използва средства на Адмиралтейството, за да закупи и екипира корабите, използвани от Кук по време на втората и третата му експедиция. Кук нарича Хавайските острови в чест на лорда – Сандвичеви острови. Името обаче постепенно излиза от употреба в края на XIX век. Името на Южни Сандвичеви острови, наречени от Кук, обаче остава непроменено.

Лордът обичал да играе карти и тъй като не искал да се бави твърде много по време на игра, казвал на прислугата си да му носи две филии хляб с плънка между тях, откъдето идва и названието „сандвич“.