Джон Пирпонт Морган

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джон Пирпонт Морган
John Pierpont Morgan
американски предприемач

Роден
Починал
31 март 1913 г. (75 г.)
Предприемаческа дейност
Образование Гьотингенски университет
Подпис CAB 1918 Morgan John Pierpont signature.png
Джон Пирпонт Морган в Общомедия

Джон Пирпонт Морган (на английски: John Pierpont Morgan), известен като Джей Пи Морган (на английски: J. P. Morgan), е американски предприемач, банкер и колекционер на произведения на изкуството.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 17 април 1837 в семейството на Джуниъс Спенсър Морган, основателя на лондонската банка J.S. Morgan & Co., предшественик на най-голямата финансова институция в Америка - JPMorgan Chase. Завършва средното си образование в Бостън в математическа гимназия, подготвяща младежи за кариера в търговията. След това баща му го изпраща в Европа, в частно швейцарско училище, за да усъвършенства френския си език. Завършва образованието си в престижния Гьотингенски университет, където усвоява немски език и получава диплома по история на изкуството.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Започва работа през 1857 в Лондон в банката на баща си. През следващата година се мести в Ню Йорк. През 1871, съвместно с финансиста от Филаделфия Антъни Дрексъл, основават фирмата Drexel, Morgan & Company в Ню Йорк. По-възрастният и опитен партньор става ментор на младия Морган по молба на баща му Джуниъс.

След смъртта на Дрексъл през 1893 фирмата е преименувана на J. P. Morgan & Company. Към 1900 фирмата е една от най-големите финансови институции в света. Освен с банкови операции тя се занимава и със строителство на железопътни линии, създава една от най-големите стоманодобивни компании в света (U.S. Steel), гиганта в електротехниката General Electric, финансира трансатлантически превози. Скоро Морган си спечелва репутацията на човек, който купува компании в затруднения и след реорганизация ги превръща в печеливши бизнес структури.

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Италия“         Портал „Италия          Портал „САЩ“         Портал „САЩ