Джон Пирпонт Морган

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джон Пирпонт Морган
американски предприемач

Роден
Починал
31 март 1913 г. (75 г.)
Подпис CAB 1918 Morgan John Pierpont signature.png
Джон Пирпонт Морган в Общомедия

Джон Пирпонт Морган (на английски: John Pierpont Morgan ), известен като Джей Пи Морган (на английски: J. P. Morgan), е американски предприемач, банкер и колекционер на произведения на изкуството.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 17 април 1837 в семейството на Джуниъс Спенсър Морган, основателя на лондонската банка J.S. Morgan & Co., предшественик на най-голямата финансова институция в Америка - JPMorgan Chase. Завършва средното си образование в Бостън в математическа гимназия, подготвяща младежи за кариера в търговията. След това баща му го изпраща в Европа, в частно швейцарско училище, за да усъвършенства френския си език. Завършва образованието си в престижния Гьотингенски университет, където усвоява немски език и получава диплома по история на изкуството.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Започва работа през 1857 в Лондон в банката на баща си. През следващата година се мести в Ню Йорк. През 1871, съвместно с финансиста от Филаделфия Антъни Дрексъл, основават фирмата Drexel, Morgan & Company в Ню Йорк. По-възрастният и опитен партньор става ментор на младия Морган по молба на баща му Джуниъс.

След смъртта на Дрексъл през 1893 фирмата е преименувана на J. P. Morgan & Company. Към 1900 фирмата е една от най-големите финансови институции в света. Освен с банкови операции тя се занимава и със строителство на железопътни линии, създава една от най-големите стоманодобивни компании в света (U.S. Steel), гиганта в електротехниката General Electric, финансира трансатлантически превози. Скоро Морган си спечелва репутацията на човек, който купува компании в затруднения и след реорганизация ги превръща в печеливши бизнеси.