Джон Смийтън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джон Смийтън
John Smeaton
английски инженер

Роден
Починал
Аустхорпе, Лийдс, Англия
Погребан Великобритания

Националност Флаг на Англия Англия
Джон Смийтън в Общомедия

Джон Смийтън (на английски: John Smeaton) е английски инженер, отговорен за строителството на мостове, канали, пристанища и морски фарове.

Считан е за баща на инженерното строителство, тъй като полага основите на инженерната наука. Като способен машинен инженер и физик той разработва технологията на цимента, втвърдяващ се под водата. Неговата работа води до откриването на портландцимента.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 8 юни 1724 година в Аустхорпе, в близост до град Лийдс, графство Западен Йоркшър, Англия. След като завършва Leeds Grammar School постъпва на работа в канцеларията на баща си. Впоследствие я напуска, за да развие собствен бизнес с математически пособия.

През 1753 г. е приет за член на Британското кралско научно дружество, а през 1759 печели медал Копли за работата си върху механиката на воденици и вятърни мелници. Изследванията му разкриват връзката между налягане и скорост на движещи се във въздух обекти и водят до дефиницията на Смийтън-коефициента.

През следващите години до 1872 г. Смийтън продължава да провежда изследвания по темата, които го карат да подкрепи теорията за кинетичната енергия на Готфрид Лайбниц. Теорията всъщност е ранно описание на Закона за запазване на енергията. Стига се до множество конфликти с научни учреждения, които считат теорията за несъвместима с някои от законите на Исак Нютон.

Умира на 28 октомври 1792 година на 68-годишна възраст.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Предшественикът на жироскопа[редактиране | редактиране на кода]

През 1743 г. Джон Смийтън създава пумпал, който можел да стои в хоризонтално положение дори и на кораб. Това помагало на моряците да разберат къде е хоризонта. Така те можели да установят разположението на Слънцето и звездите и се ориентирали по тях. Новият пумпал не става популярен, защото моряците хич не ги бивало във въртенето.

Откритието на Смийтън е предшественик на съвременния жироскоп, който днес се използва в повечето самолети и кораби.

Водни колела[редактиране | редактиране на кода]

През 1759 г., с помощта на модел и серия от тестове, Смийтън първи определя ефективността на водните колела. Той открива, че при горноналивните колела тя е повече от 60%, като се има предвид, че при долноналивните достига само 30%.

Водните колела са използвани като механични източници на енергия за мелници за брашно и минерали, при производство на текстил и машини за направа на инструменти, за изтегляне на тел и ковашки работи, мелници за масло или водоснабдяване, за генериране на електричество и за други цели.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „John Smeaton“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.