Джон Соколоф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джон Соколоф
Роден
Лос Анжелис, САЩ
Инструменти Пиано
Влияния Повлиян от Станиславски и Рахманинов
Уебсайт johnsokoloff.net/bio.htm

Джон Соколоф е представител на руската емиграция в САЩ. Композитор и изпълнител.

Потомък на Иван Иванович Сырнев, хирург, генерал, участник в сраженията на Шипка, кавалер на Георгиевски кръст, женен за французойка, на име Мари. Прадядо на Джон (Иван) по майчина линия е полковник от императорската армия, Василий Иванович Шарий, воювал в Първата световна война, за което е получил Георгиевски кръст. Малко преди присвояването на генералски чин, избухва превратът от 1917 година.

И двамата му дядовци са участници в Бялото движение. Напускат Русия през 1920 година и дълго сменят местожителството си от държава – в държава. Следват години в Турция, Югославия, Франция, Германия, Мароко и завършване на търсенето на нова родина в САЩ.

Двамата избират Лос-Анжелис, където скоро се образува общност от руски бежанци. Бащата на Джон Соколоф – Алексей Михайлович Соколов е роден във френска Нормандия, а майка му – Тамара Ивановна Шарий – в Югославия. Запознават се в Казабланка, Мароко.

Бащата на Джон – Алексей Соколов, над половин век управлява църковния хор на Спасо-Преображенския събор в Лос-Анджелис, а майка му е работила в като медицинска сестра.

Джон и сестра му – Наталия са родени в Лос-Анджелис. Израснали са в средите на руската емиграция. Възпитани са в старите, руски културни традиции [1].

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • [2] "Долини" („Valleys“), Джон Соколоф
  • [3] Иван СОКОЛОВ: „Много лет я смотрел в окно, которое медленно закрывалось...“, 16 октября 2013
  • [4] Електронното издание на вестник Победы. №5 Сентябрь 2015 г.

Published on Aug 13, 2015 – Стр. 14 – 16 помества пространно изложение за Джон (Иван) Соколоф.