Джон Уолкър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джон Уолкър
английско-американски химик
Роден
7 януари 1941 г. (75 г.)
Халифакс, Западен Йоркшър, Англия
Научна дейност
Област Химия
Образование Оксфордски университет
Работил в Кеймбриджки университет
Награди Нобелова награда за химия 1997 г.[1]

Сър Джон Ърнест Уолкър (р. 7 януари 1941) е английски химик, който печели Нобелова награда за химия през 1997 г. Понастоящем е директор на звеното по митохондриална биология в Кеймбридж и член на Колежа Сидни Съсекс.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Халифакс, Йоркшър, като син на Томас Ърнест Уолкър и Елза Лаутън.

Той започва проучване на пептидни антибиотици с Едуард Авраам в Оксфорд през 1965 г. и през 1969 г. получава докторска степен.[2] През този период той започва да се интересува в грандиозното развитие в молекулярната биология.

От 1969 до 1971 г. той е работил в Университета на Уисконсин-Медисън, а от 1971-1974 г. във Франция. Среща се с Фред Сангер през 1974 г. на семинар в Кеймбриджкия университет. Това води до покана да работи в Лабораторията по молекулярна биология на Медицинския съвет за научни изследвания, който се превръща в дългосрочен. Сред другите служители е Франсис Крик, който е добре известен с откриването на молекулярната структура на ДНК.

На първо място, той анализира последователността на протеин S и след това разкрива подробности за модифицираният генетичен код в митохондриите. През 1978 г. решава да се прилагат химически протеинови методи към мембранните протеини.

Споделя Нобеловата награда с американски химик Павел Бойер за изясняване на ензимна механизъм в основата на синтезирането на аденозинтрифосфат. Те също споделят наградата с датския химик Йенс Скоу за изследвания, несвързани с техните (Откриването на калиево-натриева помпа).

Сър Джон е посветен в рицарство през 1999 г. за приносите си в молекулярната биология.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Nobel Prize in Chemistry 1997. //
  2. John Walker - Curriculum vitae - Mitochondrial Biology Unit. // cam.ac.uk.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]