Джон Франклин Ендърс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джон Франклин Ендърс
John Franklin Enders
американски лекар
Роден
Починал
Уотърфорд, Кънектикът

Националност САЩ
Учил вХарвардски университет
Йейлски университет
Научна дейност
ОбластМедицина, вирусология
Работил вХарвардски университет
Известен сПолиомиелитен вирус
НаградиНобелова награда за физиология или медицина (1954)
Джон Франклин Ендърс в Общомедия

Джон Франклин Ендърс е американски медицински учен и Нобелов лауреат. Наричан е „баща на съвременните ваксини“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ендърс е роден на 10 февруари 1897 година в Уест Хартфорд, Кънектикът. Образованието си започва в училище Ноа Уебстър в Хартфорд и Св. Павел в Конкорд, Ню Хемпшир. След това учи в Йейлския университет за кратко време, преди да постъпи в Корпуса на ВВС на САЩ през 1918 г.

След завръщането си от войната, той завършва Йейл, където е член на „Свитък и ключ“, както и на „Delta Kappa Epsilon“, след което става брокер на недвижими имоти през 1922 г. Изпробва няколко кариери, преди да избере да работи в областта на биологичното изследване на инфекциозните заболявания и получава докторска степен в Харвард през 1930 г.

През 1954 г., докато работи в Детска болница Бостън, на Ендърс, Томас Хъкъл Уелър и Фредерик Чапман Робинс е присъдена Нобелова награда за физиология или медициназа откритията им в способността на вируса на полиомиелит да расте в култури от различни видове тъкан“. Тази работа първо показва, че вируси от този тип могат да се отглеждат и манипулират извън тялото.[1] Тази техника е наречена метод Enders-Weller-Робинс, който Джонас Солк използва за разработване на ваксина срещу полиомиелит през 1952 г. След мащабен тест през 1954 г. ваксината се оказва успешна.

На 4 октомври 1960 г., „Ню Йорк Таймс“ съобщава, че д-р Ендърс е водещ в екип за тестване на ваксина срещу морбили върху 1500 изоставени деца в Ню Йорк и още 4000 деца в Нигерия. До края на 1961 г. ваксината е доказано като напълно ефективна.[2]

Ендърс умира на 8 септември 1985 г. в Уотърфорд, Кънектикът, на 88-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Enders JF, Weller TH, Robbins FC. Cultivation of the Lansing Strain of Poliomyelitis Virus in Cultures of Various Human Embryonic Tissues // Science 109 (2822). януари 1949. DOI:10.1126/science.109.2822.85. с. 85 – 87.
  2. Dr. John F Enders' Work is Hailed a 'Triumph' by Nicholas Bakalar, New York Times, 5 октомври 2010