Джордж Грийн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джордж Грийн
Английски физик и математик
Роден
Починал
Местожителство Англия
Професия физик и математик; мелничар
Работил в Кеймбриджки университет
Алма матер Кеймбриджки университет
Джордж Грийн в Общомедия

Джордж Грийн е английски физик и математик, автор на съчинението „Опит върху приложенията на математическия анализ в електричеството и магнетизма“ (на английски: An Essay on the Application of Mathematical Analysis to the Theories of Electricity and Magnetism). В него той представя частен случай на теоремата на Грийн, идеята за потенциали, широко употребявана във физиката оттогава, както и идеята за функции на Грийн.

Джордж Грийн е самоук - прекарва само една година, между 8 и 9 годишна възраст в училище. Прекарва по-голямата част от живота си в английското градче Снейтън, днес част от Нотингам. Баща му, също Джордж, е мелничар. След смъртта на баща си, през 1829, Грийн поема управлението на мелницата. Междувременно започва и да се занимава с математика. Нотингам е далеч от известните по това време културни средища, затова не е ясно откъде Джордж Грийн е черпил информация за съвременните постижения на математиката. Публикува съчинението си през 1828, в тираж от 51 бройки, продаден предимно на негови приятели, които най-вероятно не са го разбирали. Но сред закупилите труда на Грийн е и заможният математик Едуард Брумхед, който окуражава Грийн в заниманията му с математиката. Първоначално, Грийн не му отговаря, мислейки окуражението на Брумхед за неискрено, но по-късно установява контакт с него, което му помага да започне следване в Кембридж.

Джордж Грийн влиза в Кеймбридж на 40 годишна възраст, през 1833, и се дипломира 4 години по-късно. Следва впечатляваща научна кариера - Грийн работи в области като оптика, хидродинамика, акустика, макар и неговите по-късни трудове да не повтарят успеха на първото му съчинение. Сред по-важните от по-късните му трудове е изследване на движението на вълна в канал, чиито математически апарат е сходен с приближението на Вентцел-Крамерс-Бриуен в квантовата теория.

През 1930, Алберт Айнщайн коментира, че Грийн е живял 20 години преди времето си. През 1993, теоретичният физик Джулиан Швингер, който прави съществени приноси в Квантовата теория на полето, в основата на които са функциите на Грийн, публикува книгата "The Greening of Quantum Field Theory: George and I", с която отдава нужното на приноса на Грийн в съвременната математика.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]