Джордж Грийн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джордж Грийн
George Green
английски математик и физик
Роден
Починал
31 май 1841 г. (47 г.)

Националност Великобритания
Учил вКеймбриджки университет
Научна дейност
ОбластФизика, математика
Работил вКеймбриджки университет
Известен сФункция на Грийн
Теореми на Грийн
Формули на Грийн
Джордж Грийн в Общомедия

Джордж Грийн (на английски: George Green) е английски физик и математик.

Автор е на съчинението „Опит върху приложенията на математическия анализ в електричеството и магнетизма“ (на английски: An Essay on the Application of Mathematical Analysis to the Theories of Electricity and Magnetism). В него представя частен случай на теоремата на Грийн, идеята за потенциали, широко употребявана във физиката оттогава, както и идеята за функции на Грийн.

Мелницата на Грийн в Снейтън, реновирана през 1986 г. и превърната в научноизследователски център

Грийн е самоук – учи в училище само година, между 8 и 9-годишна възраст. Прекарва по-голямата част от живота си в английското градче Снейтън, днес предградие на Нотингам. Баща му, също Джордж, е мелничар. След смъртта на баща му през 1829 г. поема управлението на мелницата.

Междувременно започва и да се занимава с математика. Нотингам е далеч от известните по това време културни средища, затова не е ясно откъде Джордж Грийн е черпил информация за съвременните постижения на математиката. Публикува съчинението си през 1828 г., в тираж от 51 бройки, продаден предимно на негови приятели, които най-вероятно не са го разбирали. Но сред закупилите труда на Грийн е и заможният математик Едуард Брумхед, който окуражава Грийн в заниманията му с математиката. Първоначално Грийн не му отговаря, смятайки изразената от Брумхед подкрепа за неискрена, но по-късно установява контакт с него, което му помага да започне следване в Кембридж.

Заглавна страница на оригиналното есе на Грийн, в което е формулирана първата Теорема на Грийн.

Джордж Грийн влиза в Кеймбридж на 40-годишна възраст, през 1833, и се дипломира 4 години по-късно. Следва впечатляваща научна кариера – Грийн работи в области като оптика, хидродинамика, акустика, макар и неговите по-късни трудове да не повтарят успеха на първото му съчинение. Сред по-важните от по-късните му трудове е изследване на движението на вълна в канал, чиито математически апарат е сходен с приближението на Вентцел-Крамерс-Брилуен в квантовата теория.

През 1930 г. Алберт Айнщайн коментира, че Грийн е живял 20 години преди времето си. През 1993 г. теоретичният физик Джулиан Швингър, който прави съществени приноси в Квантовата теория на полето, в основата на които са функциите на Грийн, публикува книгата „The Greening of Quantum Field Theory: George and I“, с която отдава нужното на приноса на Грийн в съвременната математика.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]