Джордж Макклелан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Джордж МакКлелан)
Направо към: навигация, търсене
Джордж МакКлелан
американски военачалник и политик
Джордж МакКлелан 
Роден: 3 декември 1826 г.
Починал: 29 октомври 1885 г. (58 г.)

Джордж МакКлелан (на английски език - George B. McClellan, роден на 3 декември 1826 година - †29 октомври 1885 г.) е американски политик и военачалник, генерал-майор от Съюзната армия, по време на Гражданската война в САЩ.

Той организира известната „Армия на Потомак“, и за кратко я ръководи (от ноември 1861 до март 1862 година), тъй като е назначен за главнокомандващ на Съюза армия. В началото на Гражданската война, МакКлелан изиграва важна роля за подобряването на военното обучение и организацията в армията на съюза.

МакКлелан бил много внимателен и предпазлив военачалник, и за него никога не е била характерна черта агресивността. По тази причина той губи така наречената „Кампания на Полуострова“, когато въпреки преимуществото в численост на Съюзната армия, и количеството ресурси побеждава армията на Конфедерацията. Именно предвиждайки бавните и внимателни действия на МакКлелан, генерал Робърт Лий предприема рискованата Мерилендска кампания.

В Битката при Антитем МакКлелан успява да спре напредването на армията на генерал Лий, въпреки че не успява да унищожи армията му, преки добрите предпоставки за това. В резултат Ейбрахам Линкълн го отстранява от командването на армията.

През 1864 година МакКлелан участва в изборите, в качеството си на кандидат от демократическата партия. Той бил радетел за прекратяването на войната и преговорите с Конфедерацията.

С 1878 до 1881 година е 24-ти губернатор на щат Ню Джърси.

По общо мнение на историците, МакКлелан не бил способен пълководец, въпреки че съществува и версия, че такава репутация му създават привърженици на Линкълн, за да оправдаят неудачите в началото на военните действия в Гражданската война.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

МакКлелан е роден на 3 декември 1826 година във Филаделфия, щат Пенсилвания, в семейството на известният офталмолог Джордж МакКлелан, основател на Джефърсоновия медицински колеж. Неговата майка Елисавета Стейнмец Брайтън МакКлелан е от видната пенсилванска фамилия. В семейството той е пето дете. Има две сестри — Фредерика и Мери и двама братя — Джон и Артур. Дядото на Джордж бил генералът от американската революция Самюел МакКлелан.

МакКлелан учи две години за юрист, след което решава да започне военна карира, и през 1842 г. постъпва във Военната академия Уест Пойнт. В Академията той бил енергичен и амбициозен кадет,интересувал се от учението на Денис Махама и теорията на Антоан-Анри Жомини. Негови близки приятели били аристократите Джеб Стюарт, Дабни Мори, Кадмус Уилкокс и Амброуз Хил, с който той живеел в обща стая. Завършва Академията през 1846 година, като втори в класа, от 59 кадети. МакКлелан е изпратен в инженерния корпус, със звание младши лейтенант.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]