Джордж Мийд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джордж Мийд
американски философ
Джордж Мийд 
Роден: 27 февруари 1863 г.
Починал: 26 април 1931 г. (68 г.)
За американския генерал вижте Джордж Гордън Мийд

Джордж Хърбърт Мийд (на английски: George Herbert Mead) е американски философ, социолог и психолог, роден на 27 февруари 1863 г. в Масачузетс, САЩ. Учи в Обърлин Колидж и Харвардския университет. Предодава в Мичиганския университет от 1891 до 1894 г. До смъртта си остава в университета в Чикаго. Умира на 26 април 1931 г.

Въпреки че е професор по философия, Джордж Мийд се занимава активно със социална психология. Социалната психология на Мийд е поведенческа „в смисъла на това, че започва с наблюдаемата дейност — динамиката, протичащите социални процеси и социални действия, които са нейни съставящи елементи за изучаване и научно анализиране“ (по Schsllsnberg, J., 1978). Друг важен социалнопсихологичен възглед на Мийд е идеята му, че „поведението на индивида може да бъде разбрано само с оглед на поведението на цялата социална група, в която членува“ (Mead, G., 1934). Противно на Фройд, той застъпва тезата, че поведението на човека е детерминирано от дейността, която е социална.

Мийд е забележителен психолог, провел редица изследвания по отношение на поведението на човека в социално взаимодействие — в групи. Въвежда за първи път термина референтни групи — групи, спрямо които съотнасяме всички други. Референтна група е тази, в която индивидът се чувства най-добре. За отбелязване е фактът, че всеки се стреми да пренесе традициите от референтната си група във всички други групи, в които участва.