Джордж (река)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Джордж.

Джордж
1362 LK George River (pano).jpg
George map.png
Карта на водосборния басейн на река Джордж
Общи сведения
Местоположение Канада (провинция Квебек)
Дължина 565 km
Водосб. басейн 41 700 km²
Отток 940 m³/s
Начало
Място езерото Дженайр
Координати 54°51′29.88″ с. ш. 63°55′30″ и. д. / 54.8583° с. ш. 63.925° и. д.
Надм. височина 488 m
Устие
Място в залива Унгава
Координати 58°49′14.16″ с. ш. 66°10′30″ и. д. / 58.8206° с. ш. 66.175° и. д.
Надм. височина 0 m
Ширина 70 m
Джордж в Общомедия

Джордж (на английски: George River) е река в Източна Канада, най-североизточната част на провинции Квебек, вливаща се в югоизточната част на залива Унгава. Дължината ѝ е 565 км[1], която ѝ отрежда 52-ро място сред реките на Канада.

Географска характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Извор, течение, устие[редактиране | редактиране на кода]

Река Джордж изтича от малкото езеро Дженайр (на 488 м н.в.), разположено в източната част на п-ов Лабрадор, на 175 км източно от миньорското градче Шефървил, на север от язовира Смолууд и се насочва на север. До вливането си в проточното езеро Индиан Хаус (дължина 60 км) реката преминава няколко десетки малки езера и изобилства от прагове и водопади. След като изтече от Индиан Хаус течението на реката е спокойно и продължава на север с лек уклон на запад. Влива се чред дълъг (70 км) естуар в югоизточната част на залива Унгава, на 18 км северозападно от малкото селище Кингиксуалджуак (874 души).

Водосборен басейн, притоци[редактиране | редактиране на кода]

Водосборният басейн на реката е с площ от 41 700 км2[1], като на изток граничи с водосборните басейни на реките директно вливащи се в Атлантически океан и съвпада с административната граница между провинциите Квебек и Нюфаундленд и Лабрадор, а на запад — с водосборния басейн на река Бален.

Реката има два основни притока – Де Пас (ляв) и Форд (десен).

Хидроложки показатели[редактиране | редактиране на кода]

Река Джордж е многоводна, като средногодишният ѝ отток е 940 m3/s[1], с пролетно-лятно пълноводие и зимно маловодие. Снежно-дъждовно подхранване. От ноември до края на април-началото на май реката замръзва.

Етимология, откриване и изследване на реката[редактиране | редактиране на кода]

На инуктитут реката се нарича Kangirsualujjuap Kuunga (Река на големия залив), на езика на индианците наскапи – Mushian Shipu (Река без дървета), на езика на индианците ину – Metsheshu Shipu (Река на орлите).

Сегашното си название Джордж реката получава на 12 август 1811 г., когато двама мисионери от християнската доминация Моравски братя – Бенджамин Готлиб Кохълмайстър и Джордж Кмоч я наименуват в чест на английския крал Джордж III, който през 1769 г. предоставя на моравските братя земи на крайбрежието на п-ов Лабрадор за постоянно заселване.

През зимата на 1839-1840 г. „Компанията Хъдсън Бей“, търгуваща с ценни животински кожи основава търговско селище (фактория) Форт Триал на източния бряг на езерото Индиан Хаус, което през юни 1842 е изоставено. По това време езерото носи названието Ерландсон, по името на един от сътрудниците на Компанията, първи пресякъл североизточната част на полуострова от Хъдсъновия проток до Атлантическия океан.

През 1903 Леонидас Хабард, през 1905 г. Мина Хабард и Дилън Уолъс и през 1910 г. Хаскед Причард са първите изследователи на реката, които извършват и първото ѝ сравнително точно топографско заснемане и картиране.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „George River (Quebec)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.