Джоузеф Алън Хайнек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джоузеф Алън Хайнек
Josef Allen Hynek
американски астроном
Алън Хайнек (вляво) и Жак Вале
Алън Хайнек (вляво) и Жак Вале

Роден
Починал
27 април 1986 г. (75 г.)

НационалностFlag of the United States.svg САЩ
Учил вЧикагски университет
Научна дейност
ОбластАстрономия
Работил вХарвардски университет
Северозападен университет

Уебсайт
Джоузеф Алън Хайнек в Общомедия

Джоузеф Алън Хайнек (на английски: Josef Allen Hynek) е американски астроном, професор и уфолог, известен с участието си в проекта „Синя книга“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 1 май 1910 година в Чикаго, Илинойс, в семейството на чехи. През 1931 завършва бакалавърска степен в Чикагския университет. През 1935 получава докторска степен по астрофизика и на следващата година се присъединява към факултета по физика и астрономия в Университета в Охайо. Хайнек специализира в изучаването на звездната еволюция и идентифицирането на двойните звезди.

По време на Втората световна война Хайнек работи в Лабораторията за приложна физика „Джонс Хопкингс“. След края на войната се връща в Катедрата по физика и астрономия в Охайо и през 1950 г. става професор.

Умира на 27 април 1986 година в Скотсдейл, Аризона, на 75-годишна възраст.

Проект „Синя книга“[редактиране | редактиране на кода]

Като реакция на многото наблюдения на „летящи чинии“ (впоследствие наречени НЛО), Военновъздушните сили на САЩ започват проекта „Знак“ през 1948, който впоследствие е наследен от друг проект „Недоволство“. През 1952 проектът се преименува на Проект „Синя книга“. Хайнек е привлечен към „Знак“ като научен консултант. Задачата му е да преценява дали описанията на НЛО отговарят на познат астрономически обект.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]