Джоузеф Ърленгър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джоузеф Ърленгър

Джоузеф Ърленгър (на английски: Joseph Erlanger), роден на 5 януари 1874 г. в Сан Франциско, Калифорния, починал на 5 декември 1965 г. в Сейнт Луис, Мисури, е американски физиолог. През 1944 г. той получава заедно с Хърбърт Гасер Нобеловата награда за физиология или медицина за откритието на различни типове високодиференцирани нервни клетки.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Баща му Херман Ърленгър произхожда от малко село във Вюртемберг и емигрира напълно сам (на 16 години) през 1842 г. в САЩ. Неговите сънародници му помагат и го изпращат в Ню Орлеанс. Работи по река Мисисипи като пътуващ търговец без особен успех. По-късно по време на златната треска пробва в тази област, но няма успех. Установява се в Калифорния. Там среща сестрата на своя търговски партньор, Сара Селинджър, която също е от Вюртемберг, и се жени за нея. Джоузеф е шестото дете на семейството, което е от еврейски произход.

Джоузеф започва да учи химия в University of CaliforniaJohns Hopkins University, където става бакалавър (на английски: Bachelor of Science). По-късно следва медицина в Johns Hopkins University, където завършва като доктор по медицина. След година работа в Johns Hopkins Hospital става асистент по физиология в медицинското училище там. През 1906 г. Джоузеф се жени за Еме Хирстъл. Двамата имат три деца.[1]

Научни постижения[редактиране | редактиране на кода]

От 1922 г работи заедно с Херберт Гасер повече от 10 години по изследването и представянето на потенциала на действието на нервния импулс. В тази нова област за времето, след като не успяват със свои собствени конструкции, те успяват да преработят катоднолъчева тръба за работа с ниски потенциали и да покажат изображението на нервния импулс. При своите изследвания доказват, че има различни видове неврони с различни прагове на възбудимост. Доказват, че скоростта на придвижване на нервния импулс е в пряка зависимост от дебелината на нерва.

Източници[редактиране | редактиране на кода]