Джо Куимби

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джо Куимби
герой 
от Семейство Симпсън
Характеристики
Полмъжки
Косакафяв
Професиякмет на Спрингфилд
РодниниЖена Марта Куимби, брат Клоуис, племенник Фреди Куимби, множество незаконородени деца.
Озвучен отДан Кастеланета

Джоузеф „Джо“ Фицпатрик Фицджералд Фиценри Куимби младши (алюзия от Джон Фрицдералд Кенеди)(англ. Mayor Joseph „Jo“ Quimby) известен просто и като Кмета Куимби (англ. Mayor Quimby) - второстепенен персонаж в сериала „Семейство Симпсън“. Кмет на Спрингфилд, демoкрат. Образ на ловкия, хитър политик, чиито интереси са само власт, допълнителни доходи и жени. Допълнителните доходи обикновено са използване на бюджета на града за лични цели и подкупи от Дебелия Тони.

Персонаж[редактиране | редактиране на кода]

Джо Куимби е кръстен на улица „NW Quimby Street“ в Портланд, родния град на Мат Грьонинг. Той е пародия на американския президент Джон Кенеди, който също като него е бил известен като голям женкар. Неовата съпруга (представена като жена облечена в розов костюм и шапка) е пародия на първата дама на САЩ Жаклин Кенеди.

Джо Куимби е избран за кмет на Спрингфилд през 1986 г. Оттогава той е многократно преизбиран, въпреки явните провали в политиката, подкупите и финансови злоупутреби. В един от епизодите републиканския елит на Спрингфилд сваля кмета Куимби чрез фалшификация на изборите. Барт и Лиса обаче разкриват мистификацията и Куимби се връща в кметството. Той остава до изборите през 2005 г., когато Кент Брокман, Райнер Улфкасъл и Хоумър се надпреварват с него. В крайна сметка Куимби получава необходимите му 5% от гласовете.

Куимби често може да се види в компанията на неграмотната блондинка (с която вероятно прави секс) „Мис Спрингфилд“.

Веднъж към кмета са отправени искове за признание на бащинство от 27 жени. Една от тях е Куки Кван, чието дете е като две капки вода с Джо. Куимби дава бебето на един от телохранителите си с думите „Възпитавай го като свое“.

В епизода „Lisa's Wedding“, чието действие е в бъдещето, може да се види, че в края на краищата Куимби е изгонен от кметското място по обвинения в корупция и става шофьор на такси във фирмата на Ото. Тогава използва псевдонима „Мохамед Джафар“.