Джудит Халберстам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Джудит Халберстам (на английски: Judith Halberstam, родена 15 декември 1961) е постмодернистка литературна теоретичка [1], професор по англицистика и директор на Центъра за феминистки изследвания към Университета на Южна Калифорния. Преди да се присъедини към УЮК тя е доцент в департамента по литература на Калифорнийския университет в Сан Диего. В широк културен смисъл тя има приноси към джендър и куиър теорията. Халберстам е участник в драг-кинг общността под името Джак Халберстам. Тя се присъединява към университета Дюк през 2007.

Халберстам основно се фокусира около въпроса за женската мъжественост и е публикувала книга със заглавие на името на концепцията. Някои куиър изследователи приемат, че нейната книга затвърждава хетеросексуалността и е традиционализираща джендър ролите, и се опитва да дефинира концепция за „женственост“. Други защитават нейната работа като основополагаща в куиър теорията, където тя се фокусира върху проблема дали мъжествеността трябва да бъде изключително и само присъща на мъжката област. В резултат от това работата на Халберстам предизвиква широки, обострени дебати.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Maureen Frances Curtin, Out of touch: skin tropes and identities in Woolf, Ellison, Pynchon, and Acker, Routledge, 2003, ISBN 0415940192

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Джудит Халберстам, Женската мъжественост - Halberstam, Judith. Female Masculinity. Durham: Duke University Press, 1998. ISBN 0822322269 & 0822322439

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Judith Halberstam“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.