Джулай

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Изгревът на Слънцето над Черно море на 1 юли.
Посрещане на Джулая 2007 г. с участието на Джон Лоутън, изпял едноименната песен по време на изгрева.

Джулая (нечленувано: „Джулай“) е обичаен хипи празник в България, който възниква във Варна през 1980 г., а по-късно се премества във Варвара.[1]

Понастоящем се празнува редовно с участието на Джон Лоутън в най-източния бряг – скалите при с. Камен бряг, където Слънцето първо огрява България. Името на празника се свързва с известната песен на английската рок-група Юрая Хийп от 1971 г. July Morning – „Юлско утро“. „Джулай“ (на английски: July) на английски език означава юли. Въпреки че обичаят е свързан със световното хипи движение от 1960-те, той съществува в България и до днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи струпвания от хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни обреди.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Джулая“ е самобитен за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други страни в Европа и по света. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в значението и внушението на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи движение в България.

Някои твърдят, че идеята вече е загубила своето първоначално значение, както и че по-младите хора не са непременно запознати с условията, при които е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента. Въпреки това, въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.

Поради прекаленото посещение след промените от 1989 г. на хора, които са далеч от хипарската идея, група от т. нар. „стари хипари“ решават да започнат да честват „ивнинга“ (вечерта – от July Evening), като се събират в с. Варвара на 30 юни.

Представата за „Джулая“ е прочута и днес. Сега тя има смисъл на бягство от града и от цивилизацията, на протест срещу собственото Аз и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град.

В по-друг смисъл, това е просто едно начало на лятото.

Населени места[редактиране | редактиране на кода]

Джулай Морнинг в Пловдив

С течение на времето Джулай морнинг добива все по-широка популярност сред младите хора, като местата, на които се чества, са не само по черноморското крайбрежие, но и в повечето големи населени места на страната. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове. Формално изгревът може да бъде посрещнат на всяка апартаментска тераса с изглед на изток, като за хората, които нямат възможност да прекарат нощта на открито, това е достатъчно, за да се чувстват съпричастни.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Груев, Михаил. Политическото развитие на България през 50-те – 80-те години на XX век. // Знеполски, Ивайло (ред.). История на Народна република България: Режимът и обществото. София, „Сиела софт енд паблишинг“, 2009. ISBN 978-954-28-0588-5. с. 168.