Диамантена гугутка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Диамантена гугутка
Golabek diamentowy.jpg
Tortola-diamante.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Columbiformes Гълъбоподобни
семейство: Columbidae Гълъбови
род: Geopelia
вид: Geopelia
cuneata
Диамантена
гугутка
Научно наименование
Уикивидове Geopelia cuneata
Latham, 1802[2][3][4]
Разпространение
Diamond Dove.jpg
диамантена гугутка в Общомедия

Диамантената гугутка (Geopelia cuneata) е вид птица един от най-дребните видове от семейство Гълъбови. Теглото ѝ достига 45 гр, а размаха на крилете около 30 cm. Има слабо изразен полов диморфизъм, мъжкия е с по-големи и по-ярко червени кожни кръгове около очите, докато при женската са по-скоро розовеещи и тънки. Женската също така е с по-кафеникав цвят. Младите птици са с по-светли клюнове и кожата около очите е по-кафеникава. През зимата оперението придобива по-изразен кафеникав оттенък. Гласа им е сравнително тихо и мелодично гукане, значително по-разнообразно от на гугутките и гълъбите и с по-широк диапазон на тоновете. Също така за разлика от гълъбите при токуване мъжкия повдига вертикално опашката и при всеки поклон я разперва. Женските гукат много по-слабо, монотонно и рядко. Извън размножителния сезон мъжките практически престават да издават звуци. Полета им е бърз, маневрен и летят добре, често кацат и се задържат на земята. Сравнение с другите видове гълъби, човката е по-слаба и тънка, а опашката удължена с изразена клиновидна форма. Общата окраска е в сиво, крилете по-тъмни и напръскани с бели точици, маховите пера са кафяви, а опашката тъмна, сред отглежданите от хората птици се среща голямо разнообразие от цветове и тонове, бели, сребристи, жълтеникави, кафяви и др.

В естествено състояние се срещат в Австралия. Не е застрашена от изчезване, сравнително често срещан вид. Сравнително сухолюбиви птици, дори в големи горещини не пият много вода и не се къпят. Не са много плашливи и са сравнително миролюбиви по характер с изключение между мъжките към същия или сродни видове.

Хранят се със зърнени култури с по-дребни семена, по-рядко ядат кълнове, зеленина и плодчета. Храната си търсят по земята.

Моногамни са и предпочитат да живеят на двойки, не им се нрави съжителство с други представители на семейството. Гнездото е изградено в клони или на тераски от тънки клечици и сламки. Снася две яйца подобно на повечето видове гълъбови. Малките към шестия месец започват да проявяват полов диморфизъм и към едногодишна възраст могат да се размножават. Живеят около 10-15 години в плен, а на свобода наполовина.

Много популярна и често срещана декоративна птица, отглежда се и се размножава лесно. При отглеждането най-добре да е само една двойка в клетката, а самата клетка да има достатъчни размери за кратък полет, например 30х40х60 cm, като минимален размер, но за предпочитане е волиер с поне метър най-късата страна.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) BirdLife International. 'Geopelia cuneata'. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 26 November 2013.
  2. указано в: Q53908065
  3. указано в: IOC World Bird List. Version 7.3
  4. указано в: IOC World Bird List Version 7.2

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]