Диамантен фазан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Диамантен фазан
Chrysolophus amherstiae 18092009.jpg
Chrysolophus amherstiae - Amherstfasan Henne - Lady Amherst Pheasant.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Galliformes Кокошоподобни
семейство: Phasianidae Фазанови
подсемейство: Phasianinae
род: Chrysolophus
вид: C. amherstiae Диамантен фазан
Научно наименование
Уикивидове Chrysolophus amherstiae
Диамантен фазан в Общомедия

Диамантеният фазан (Chrysolophus amherstiae) е птица от разред Кокошоподобни и семейство Фазанови. Видът обитава югозападен Китай и Мианмар, но е интродуциран и на други места, например Англия, където има самоподдържаща се, но намаляваща дива популация, най-разпространена в Бедфордшър.

Първият екземпляр от тови вид е изпратен в Лондон през 1828 година от лейди Сара Амхърст, съпруга на тогавашния главен губернатор на Бенгал, Уилям Пит Амхърст, първи ърл на Амхърст. На английски буквално името на фазана е „Фазан на Лейди Амхърст“.

Физическо описание[редактиране | редактиране на кода]

Възрастният мъжки на дължина достига 100 - 120 cm, като опашката му достига до 80 cm от общата дължина на тялото. Отличителни за вида са черните и сребристи пера на главата, дългата сива опашка и тялото с окраска в червено, бяло и жълто.

Видът е тясно свързан с вида златен фазан и привнесените популации от двата вида се кръстосват.

Женската е много по-слабо атрактивна с по-еднообразно кафяво оперение по цялото тяло, подобно на това на женския обикновен фазан, но с по-фини ивици. Много прилича и на женския златен фазан, но е с по-тъмна глава и по-едноцветни подкрилия.

Поведение[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки доста забележимото присъствие на мъжкия, тези птици трудно могат да бъдат видени в естествените си местообитания, които се състоят от гъсти, тъмни гори с гъста ниска растителност. В резултат от това, малко се знае за поведението на вида в дивата природа.

Въпреки че умеят добре да летят, те предпочитат да тичат. Ако почувстват заплаха могат с висока скорост внезапно да излетят от земята, издавайки отличителни звуци.

През размножителния период мъжките издават пресипнали звуци.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Хранят се със семена, листа и безгръбначни, които събират от земята, но нощно време спят по дърветата.

Природозащитен статус[редактиране | редактиране на кода]

Благодарение на широкото разпространение на вида в естественото си местообитание, диамантеният фазан е оценен в Червения списък на защитените видове като незастрашен вид.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. BirdLife International. Chrysolophus amherstiae. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.1. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 16 юли 2012. (на английски)