Диаметрална плоскост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Основни размери на съда. Диаметралната плоскост е обозначена CL

Диаметрална плоскост – в „Теория на кораба“ вертикална надлъжна плоскост, представляваща плоскостта на симетрия на кораба или (съда). Диаметралната плоскост минава по цялата дължина на съда и го разделя на две симетрични части. Влиза в числото на основните точки, линии и плоскости на теоретичния чертеж. Задава направление за отчитането на хоризонталните ъгли в координатната система, привързана към съда.

В диаметралната плоскост лежат надлъжната ос (X, тя е и основна линия) и вертикалната ос (Z) на същата координатна система.

Английския еквивалент на диаметралната плоскост е термина на английски: Centerline.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Диаметральная плоскость“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.