Диана Баумринд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Диана Блумберг Баумринд
Diana Blumberg Baumrind
американски психолог

Родена
Починала

Националност Флаг на САЩ САЩ
Образование Калифорнийски университет
Научна дейност
Област Психология
Образование Колеж Хънтър
Калифорнийски университет, Бъркли
Работила в Калифорнийски университет, Бъркли
Повлияна Теодор Адорно, Елзе Френкел-Брънсуик, Даниел Левинсън и Джон Санфорд
Диана Блумберг Баумринд в Общомедия

Диана Блумберг Баумринд (на английски: Diana Blumberg Baumrind) е американски клиничен и развитиен психолог, известна е като създателката на категорията „родителски стил“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 23 август 1927 година в Ню Йорк, САЩ, първата от две дъщери в семейството на Хаймън и Моли Блумберг. Родителите ѝ са представители на малка еврейска общност в Ню Йорк. Баща ѝ и чичо ѝ са синове на емигранти от Източна Европа, имат силно развито чувство за еврейска традиция и са последователи на просъветска философия.

Диана израства в среда, повлияна от принципите на антиционизма и диалектическия материализъм. Тя успява да изгради силна интелектуална връзка с баща си и чичо си и като най-голямо дете винаги участва в разговорите, свързани с философия, етика, политика и литература.

В юношеските си години Диана Баумринд изучава марксическа философия и икономика, посещавайки вечерно училище, а по-късно се присъединява и към комунистическата партия. Завършва „Психология и философия“ в колежа Хънтър през 1946 г., където е повлияна силно от Ото Кланеберг, който работи в областта на селективната миграция и расовите стереотипи, предизвикателство за Америка и евгениката по това време. След това тя се омъжва и малко по-късно е приета в Калифорнийския университет в Бъркли, където изучава развитийна, клинична и социална психология. Магистърската си степен получава през 1951 г., а докторската си степен по психология защитава четири години по-късно. Дисертацията ѝ е озаглавена „Някои личностни и ситуационни детерминанти на поведението в дискусионна група“. През този период Диана Баумринд успява да изгради личните си разбирания и професионални интереси, засилва марксистките си и хуманитарни убеждения. Тя е силно повлияна от изследванията на Теодор Адорно, Елзе Френкел-Брънсуик, Даниел Левинсън и Джон Санфорд върху антисемитизма и авторитарната личност.

По-късно Баумринд започва работа като психолог в болница Коуел, в която става директор по два проекта на Агенцията за обществено здравеопазване и консултант по няколко проекта на щата Калифорния. В периода от 1958 г. до 1960 г. има частна практика в Бъркли и едновременно с това работи като клиничен психолог.

През 1960 г. Баумринд започва съвместна работа с Института за човешко развитие, където и до днес ръководи проектите, свързани със семейна социализация и развитие на компетентност. По това време започва да се интересува от семейна и групова терапия. В същия период тя се развежда, насочва се към провеждането на различни изследвания, тъй като гъвкавото работно време ѝ позволява да отглежда трите си деца.

На по-късен етап Баумринд започва да изследва социализацията на семейството и се фокусира върху авторитарния стил на възпитание. В следващите шест години Националният институт за психично здраве финансира проектите ѝ и позволява провеждане на множество експерименти, публикуване на десетки статии за семейна социализация, развитие на компетентност, поемане на риск в юношеска възраст и различни етични въпроси. Именно това е периодът, през който Баумринд за първи път публикува статия, в която споменава трите родителски стила. По време на работата си в Националният институт за психично здраве, Баумринд неведнъж критикува работата на института, тя често пледира за по-добро изграждане и утвърждаване на съдържанието на различните изследвания, също така идентифицира проблеми, свързани с оценка на изменението на резултатите в тестовете, предназначени за измерването на стабилните черти.

Идеи[редактиране | редактиране на кода]

Родителски стилове[редактиране | редактиране на кода]

Диана Баумринд различава три различни стила на родителска опека и възпитание:

  • Авторитарен („Прекалено строг“): този стил на родителска опека се характеризира с високи изисквания към детето при ниска отговорност от негова страна. Авторитарният родител е твърд, груб и взискателен. Упражняващите насилие родители обикновено попадат в тази категория (макар Баумринд да подчертава, че не всички авторитарни родители упражняват насилие).
  • Толерантен („Твърде мек“): този родителски стил се характеризира с ниска степен на взискателност при висока степен на свобода. Толерантният родител е прекалено отзивчив към желанията на детето и рядко прилага последователни правила. „Развалените“ деца често имат толерантни родители.
  • Авторитетен („Намерил мярката“): този родителски стил се характеризира с умерено високи изисквания при умерена отговорност от тяхна страна. Авторитетният родител е твърд, но не суров и жесток, готов да направи изключение, когато ситуацията го изисква. Авторитетният родител откликва на нуждите на детето, но не и на капризите му. Баумринд е пределно ясна, че отдава предпочитанията си именно на авторитетния стил.

Източници[редактиране | редактиране на кода]