Диана Дафова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Диана Дафова
българска певица, композитор и продуцент
Родена
26 юли 1958 г. (65 г.)

Учила вНационална музикална академия
Семейство
СъпругМайкъл Батърфилд
ДецаЛили Сотирова

Диа̀на Анаста̀сова Да̀фова е родена на 26 юли 1958 в София, в семейство на професионални музиканти. Майка ѝ Лиляна Дафова е народна певица, а баща ѝ Анастас Дафов е диригент на народни хорове и вокален педагог[1].

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Завършва Музикалното училище „Любомир Пипков[2] в София, специализирайки класическо пиано.

Продължава музикалното си образование в Музикалната академия в София, където специализира пеене и пиано. Учи също история на музиката.[3]

Музикални изяви[редактиране | редактиране на кода]

Започва соловата си кариера през 1985 г.

Само за няколко месеца нейните песни „Happiness Is Difficult to Get“, „Love Is Never Late“, „Different Worlds“ стават хитове по Българските национални телевизия и радио.

Получава специална награда на конкурса „Мелодия на годината“.

През годините участва в стотици концерти в България, Полша, Словакия, Румъния, Гърция, Турция, Белгия, Германия, Италия, Австралия, САЩ и Индия. Участва и в много национални и международни телевизионни програми. Пее и пише на повече от девет езика. Музиката ѝ е комбинация на елементи от различни жанрове и има уникално звучене.

Носител е на златна награда „Реми“ от 43-тия международен филмов фестивал в Хюстън, Тексас – трети по големина в САЩ.

За нея са писали музика композиторите: Зорница Попова, Тончо Русев, Любомир Дамянов, Морис Аладжем, Иван Пеев, Асен Драгнев и други.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Омъжена е от 1992 г. за англичанина Майкъл Батърфилд, който е и неин изпълнителен продуцент.

Има дъщеря [4] от първия си брак.

Работа по линия на ООН[редактиране | редактиране на кода]

Участва активно в работата на Върховния комисариат на ООН за бежанците (съкратено: ВКБООН). Специален представител е на ВКБООН[5] за Европа. Две от песните в албума ѝ „Каризма“ (Charisma) са избрани за диска Voyces United for UNHCR (CD компилация) на ВКБООН, всички приходи от световните продажби на който са предназначени за подпомагане на бежанци с проблеми.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Анастас Дафов е дългогодишен преподавател по музика в педагогическите факултети на Пловдивския и Софийския университети, ръководител на фолклорни състави, автор на учебника „Българският фолклор“ (1971 г.) и на авторския албум „Новобранска любов“ (1996 г.). Издадена книга „Народно песенният изпълнителски стил и неговите вокално педагогически проблеми“, 1978 г., София, издателство „Музика“.
  2. От 1997 г. – Национално музикално училище „Любомир Пипков“.
  3. Диана Дафова, www.bgestrada.com.
  4. Лили Сотирова – родена в гр. София през 1987 г., завършила Художествената гимназия „Илия Петров“ (от 2003 г. Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“) със специалност живопис. Учи в арт институт в Далас.
  5. На англ.: United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR))

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]