Диана Попова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Диана Попова
български изкуствовед
Родена

Образование Национална художествена академия
Научна дейност
Област Изкуствознание
Образование ВИИИ „Николай Павлович“

Диана Попова е български изкуствовед, журналист, критик на визуалните изкуства, куратор на десетки изложби, преподавател.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Завършила ВИИИ „Николай Павлович“ в София, специалност „изкуствознание“ през 1983 г. През 1990-те години работи като редактор във вестник „Култура“.[1] В критическите си статии изследва широк спектър от явления в миналото и съвремието на българското изкуство, като акцентира на неконвенционалното, иновативното, концептуалното. В работата си като редактор подпомага развитието на цяла плеяда млади критици и изкуствоведи. На страниците на вестник „Култура“, както и на други периодични издания, представя изявите на новото поколение български художници и помага съществено за успешния старт на кариерата им. Активно стимулира развитието на националния дебат по проблемите на съвременното изкуство, на българската и европейската култура.

Куратор е на изложбата „Земя и небе“ (съвместно с Георги Тодоров) – покрива-тераса на „Шипка“ 6 (1989). В кураторския екип е на повечето изложби на Клуба на (вечно) младия художник в периода 1990-1993 г., както и на „N-форми. Реконструкции и интерпретации“ (1994). Куратор е на програмата „Нови тоналности на образа“ в ХГ Русе (2000), на изложбата „Антифеминизъм/антимачизъм“ (2000) и др.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]