Дибатаг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дибатаг
Природозащитен статут
VU
Уязвим[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Чифтокопитни (Artiodactyla)
семейство:Кухороги (Bovidae)
триб:Antilopini
род:Газели дибатаг (Ammodorcas)
вид:Дибатаг (A. clarkei)
Научно наименование
Thomas, 1891
Thomas, 1891
Дибатаг в Общомедия
[ редактиране ]

Дибатаг (Ammodorcas clarkei, нарича се още Газела на Кларк) е африканска антилопа, единствен представител на род Ammodorcas. Името на вида вероятно произлиза от словосъчетанието на сомалийските думи dabu (опашка) и tag (изправен).

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Ареалът на газелите дибатаг е ограничен в района на Африканския рог в провинция Огаден на Етиопия и централни части на Сомалия.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Височината при холката е около 85 cm, а теглото варира от 22 до 31 kg. Дължината на тялото е от 152 до 168 cm. Горната част на тялото е сиво-бежева, а надолу преминава в бяла. Краката са с цвят охра, а челото е червено-кафяво. При мъжките е характерно наличието на къси рога с дължина около 20 cm. Женските нямат рога.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Образуват стада от около 5 индивида съставени от самки с приплоди и един мъжки. Мъжките ежедневно маркират територията, която обитават. Хранят се с листа от дървета и храсти и често за да бъдат достигнати се изправят на задните си крака.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Няма сигурни сведения за размножителното поведение на вида. Женските раждат по едно малко на година в периода октомври – ноември. Продължителността на бременността е 204 дни. Полова зрялост настъпва на година – година и половина, а продължителността на живота е 10 – 12 години.

Природозащитен статус[редактиране | редактиране на кода]

Сведенията за дибатаг са много ограничени поради специфичността на района, който обитава. Същински сведения има от 1959 г., когато е изчислено, че популацията наброява около 12 хил. индивида. Гражданската война в района на Сомалия и продължителната суша вероятно са оказали силно неблагоприятно въздействие върху числеността на вида. В Огаден е притисната от север, където човешките селища са с голяма гъстота, но за сметка на това в южните части на провинцията популацията остава непроменена.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.
  1. Ammodorcas clarkei (Thomas, 1891). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)