Див запад

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Дивия запад)
Каубоят, знаков символ на Дивия запад, ок. 1888 г.

Див запад (още Стар запад или Американски стар запад, също Далечен запад) е термин за Западните съединени щати, който обхваща географията, историята, хората, познанията и културата в периода 1865 – 1890 г. Най-често терминът се отнася за втората половина на 19 век – времето от Американската гражданска война до края на века. Понятието отпраща към живота след годините на заселване.[1]

Посредством договори с чужди нации и местни жители, политически компромиси, технологични изобретения, военни завоевания, налагане на право и ред и големите миграции на чужденци Съединените щати се разширяват от Атлантическия до Тихия океан. За обезопасяване и управляване на Запада американското федерално правителство съществено увеличава своите възможности и нацията бързо еволюира от аграрно в индустриално общество. Федералното правителство насърчава заселничеството и обработването на земята, а към края на 19 век – и обработването на незаетите земи.

С времето Дивият запад преминава в историята, но митовете и легендите за него остават живи във въображението на американци и чужденци. Уестърнът е киножанр, отразяващ в изкуството усвояването и приобщаването към САЩ на Дивия Запад.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]