Дизентерия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дизентерия
инфекциозно заболяване
инфекциозно заболяване
Класификация и външни ресурси
МКБ-10A03,9, A06,0, A07,9
МКБ-9004, 007,9, 009,0
Дизентерия в Общомедия

Дизентерия е инфекциозно заболяване на червата, най-вече дебелото черво, протичащо със силна диария, като типично в изпражненията се съдържат слуз и кръв, а по-рядко симптом може да бъде и повръщане. Болестта може да нанесе поражения на стомашно-чревния тракт, както и на целия човешки организъм и особено в страните от Третия свят е потенциално смъртоносна. Причините могат да бъдат бактерия, протозоа, вируси или паразитни червеи.

Начин на разпространение[редактиране | редактиране на кода]

  • Чрез контакт с болен от дизентерия при недостатъчна хигиена.
  • Чрез хранителни продукти, замърсени с частици от изпражнения.

Причинители[редактиране | редактиране на кода]

Обикновено причината е инфекция с бактерии от рода Shigella, а също и от дизентерийната амеба Entamoeba histolytica. Човек се заразява най-често при недобра лична хигиена (контакт на храната и ръцете с изпражнения).

При заразяване с дизентерийна амеба човек се заразява с малката форма. Тя прераства в голяма вследствие простуда или настинка. Преди преминаването си в голяма форма тя живее в чревните кухини, а след „прерастването си“ тя се премества при чревните власинки, където продължава да се храни с бактерии. В голямата си форма причинява диария, повръщане и стомашно-чревни спазми. В острата си форма тя може да се засели в мозъка или черния дроб на човек.

Личности, починали от болестта[редактиране | редактиране на кода]