Димитър Куцаров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Димитър Куцаров
български бизнесмен и председател на Сдружение "България си ти!"

Роден
23 май 1958 г. (60 г.)
Димитър Куцаров в Общомедия

Димитър Демиров Куцаров е български бизнесмен и председател на Сдружние „България си ти!“. Той организира редица програми, инициативи и каузи в подкрепа на българските деца и с цел морално и материално подпомагане на български граждани от многодетни семейства, хора в неравностойно социално положение, социални институции.

1март - Бал на многодетните семейства
Димитър Куцаров и посланика на Германия Матиас Хьопфнер на Годишни награди България си ти
Награждаване на победителите в Цветната олимпиада
Благотворителна инициатива с БФБ
Годишни награди България си ти
Димитър Куцаров в приюта в Нови хан
Димитър Куцаров с Бриджит Чернота
Димитър Куцаров с Калуди Калудов и Христина Ангелакова
Димитър Куцаров с професор Норберт Гуткнехт и доктор Евгений Миронов
Димитър Куцаров със Силви Вартан
И добрината воскресе в Елин Пелин

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 23 май 1958 г. в с. Градинарово, Варненска област. Димитър Куцаров учи в началното училище в село Снежина, после в Провадия и Варна. Постъпва във Военно-морското училище във Варна и същата година се прехвърля в школата на МВР в София. След 2 години е отстранен поради „прозападна ориентация“.[1]

Възстановява правата си 3 години по-късно и през 1985 г. завършва инженерна специалност в Трети факултет. Димитър Куцаров има две деца.

Обществена дейност[редактиране | редактиране на кода]

Димитър Куцаров и група ентусиасти основават през 2012 г. Сдружение „България си ти!“. Сред основните му цели са подобряването жизнения стандарт на българина в съответствие с европейската стратегия „Европа 2020“, както и стимулиране на младите българи към по-активно участие в обществения живот на страната. С множеството си благотворителни инициативи, образователни и социални програми Сдружение „България си ти“ се стреми да защитава правата и свободите на българските граждани. От самото си създаване „България си ти“ работи активно и съвместно с държавните и местни органи на управление, организира национални дискусионни форуми по важни за държавата  иобществото проблеми, но и работи в тясно сътрудничество с представители на европейски институции, международни сродни организации.

Сдружение „България си ти“ организира и провежда: първия в света мобилен център за лазерна дентална медицина; Национална образователна инициатива „Цветна Олимпиада“; целогодишна грижа за над 10 многодетни български семейства; инициативите „Коледа си ти“ и „Ден на добрата новина от България“ в Брюксел; програмата „Да бъдем европейци, но все пак българи“; Годишни награди „България си ти“ в памет на проф. Тончо Жечев и много други благотворителни инициативи и проекти в сферата на науката, културата, образованието и спорта.

Основните дейности на Сдружението са в следните направления:

„ПОДКРЕПА ЗА МНОГОДЕТНИ СЕМЕЙСТВА“ - оказване на материална и морална помощ на многодетни български семейства. Съдействие за решаване на битови,социални и трудовоправни проблеми на български граждани от многодетни семейства, както и на проблеми свързани с образованието на техните деца (включително закупуване на нови домове, ремонтни дейности, осигуряване на средства за образование, транспорт, обзавеждане и много други).

„ДОБРИНИ“ - стимулиране материално и морално на достойни дела, които според организацията заслужават публична адмирация и утвърждават общохуманни ценности. Същевременно това е и благотворителна програма в помощ на семейства живеещи под социалния минимум. Тя подпомага деца и възрастни с увреждания, както и домове за възрастни хора.

„ЗДРАВЕ ЗА ВСЕКИ ДОМ– реализация на проекта „Мобилен център за лазерна дентална медицина“, включващ безплатна диагностика и зъболечение на деца и възрастни, осъществявано с най-модерна лазерна техника чрез мобилен кабинет.

„ДА БЪДЕМ ЕВРОПЕЙЦИ, НО ВСЕ ПАК БЪЛГАРИ“ - стимулиране и финансова подкрепа за творци на българската култура и наука, които имат принос в общочовешката култура като създават творчество на основата на българската национална традиция и духовност.

„РЕЛИГИОЗНА И ЕТНИЧЕСКА ТОЛЕРАНТНОСТ“ -  насърчаване контактите между младите хора от различни религии, етноси, държави и поддържане активния диалог и възпитание в духа на толерантност и разбирателство.

„ОБРАЗОВАТЕЛНА ОЛИМПИАДА“ – организация на състезания за знания на олимпийски принцип между ученици в средните училища по учебни предмети като български и чужди езици, математика и информационни технологии. Инициативата се провежда всеки месец в два региона на България. 

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Димитър Куцаров и група ентусиасти основават през 2012 г. Сдружение „България си ти!“. Сред основните му

Димитър Куцаров работи в СДВР до 1991 г., когато основава първата частна охранителна компания – „Бодигард Файър К“ ЕООД, специализирана в охраната на VIP личности и детективска дейност (1991). Съучредител на организацията на частните охранители и детективи „Евросекюрити груп“. Сътрудници на компанията работят в почти всички европейски държави, САЩ, Израел и Русия. Инициира и организира международни конференции в София по проблемите на сигурността на чуждестранните инвестиции в България, в която вземат участие представители на 12 държави (2003). Организира Втора международна конференция на тема: „Взаимодействието на частните охранителни фирми в Европейската общност с полицейските структури”. На конференцията присъстват и вземат участие представители на дипломатическия корпус, на държавните институции, на МВР, на частни охранителни фирми от Европа и България (2005). Организира Първия международен форум за борба с организираната престъпност и корупцията в България, който е открит от Майкъл Хъмфрис, посланик на представителството на Европейската комисия в България тогава. В събитието вземат участие известни европейски политици, общественици, дипломати, представители на Европейската комисия, специалисти, духовни дейци (2007). Широк отзвук в България и чужбина имат предложените от г-н Димитър Куцаров идеи за обединяване усилията на дружествата за частна охранителна дейност с цел създаване на климат на сигурност и безопасност на деловите отношения. Като управител на „Бългериън Файналтач Кънсалтинг“ ЕООД организира кръгла маса на високо ниво на “Атлантик кансъл” в София на тема „Енергийната независимост на България в разширения черноморски регион: публично-частно партньорство“.  Събитието се провежда на 1 и 2 март 2010 г., със съдействието на Министерството на външните работи и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Г-н Куцаров организира международна конференция на тема „Религията в полза на човека“ в София на 3 и 4 август 2011 г., която  получава широк отзвук сред обществото. В конференцията участват представители от общо 22 държави, сред които бяха Висши духовници от три религии – главният равин на Израел Меир Лао, Техни Високопреосвещенства от Гърция, Русия, Румъния, мюфтии от Турция  и др.

Инициативен комитет издига кандидатурата на Куцаров за президент на Република България през 2011 г..

В подкрепа на каузата „Да защитим българската гора“ Куцаров организира концерт в село Снежина, община Провадия през 2011-та.

Работата на Димитър Куцаров го среща с Бил Клинтън, Фидел Кастро и други видни личности.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Bulgariasiti.com - Димитър Куцаров

Bulgariasiti.com - За движението

Димитър Куцаров: "България си ти!" подаде ръка на доброто

БНТ - Цветна олимпиада в Кърджали

БНТ - Втори годишни награди в памет на проф. Тончо Жечев

Димитър Митовски, Националният отбор по математика и посланик Матиас Хюпфнер получиха статуетка "България си ти"

Viaranews.com - Бляскава церемония в Софийската опера за наградите на "България си ти"

БТА - Във Видин 30 социално слаби семейства получиха дарение от хранителни продукти за празника, осигурени от сдружение "България си ти!"

Параграф 44 - Над тридесет са отличените ученици в Силистренско в регионалния круг "Цветна олимпиада"

Бележки[редактиране | редактиране на кода]