Димитър Мънзов (революционер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Димитър Мънзов
български революционер
Роден
1842 г.
Починал
1868 г. (26 г.)

Димитър Иванов Мънзов е български революционер от българското националноосвободително движение, участник в Четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Лясковец в 1842 година. Баща му Иван Димитров Мънзов, заподозрян от турците за участието му във въстанието на Капитан дядо Никола, през 1856 година, емигрирал в град Браила, Влашко. Замогнал се от търговия, той привлякъл в Румъния семейството си. Там Димитър Мънзов продължава образованието си в българското училище. Според някои сведения той е бил член на ТБЦК. Димитър Мънзов се включил в четата с цялото свое състояние, като въоръжил себе си и още няколко четници. След боя в Карапановата кория, тежко ранен и с подбити крака, той не можел да следва другарите си и останал в една овчарска колиба. Заловен от турците, Мънзов бил съден и обесен в Търново.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Маркова, Зина. Четата от 1868 година : По случай 150-годишнината от рождението на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. София, Издателство на Българската академия на науките, 1990. с. 162.