Димитър Пасков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Димитър Пасков
български лекар
Роден
Починал
24 април 1986 г. (71 г.)
Научна дейност
Област Фармакология

Димитър Спасов Пасков е български лекар фармаколог, един от основоположниците на българската експериментална фармакология.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 18 октомври 1914 година в серското българско село Горно Броди, Гърция. Специализира в Русия[2]. През 1959 година Пасков успешно защитава докторат, а през 1961 г. става професор. Две години по-късно ръководи катедрата по фармакология при Висшия медицински институт в София, която оглавява до 1977 година. През 1959 година Димитър Пасков екстрахира антихолинестеразната съставка от листата и цветовете на блатното кокиче — алкалоид, който наричат галантамин. Изолирана в чист вид, тази съставка получава името Нивалин. Откритието на свойствата на блатното кокиче става случайно, когато докторът забелязва подобрение у момиче, болно от детски паралич, което без да иска изпива водата от чашка с кокичета, която родителите и са оставили на масата до леглото[3].

Професор Пасков е автор на повече от 120 труда в областта на фармакологията, както и на учебник за студенти и медици. Признат е за един от основоположниците на съвременната българска експериментална фармакология.

Нивалин[редактиране | редактиране на кода]

Нивалинът намира особено приложение в неврологията при лечението на полиомиелита. Лекувани са деца, преболедували детски паралич, с остатъчни явления, тоест отсъствие на активни движения. Препаратът показва изключително добри резултати – рязко подобрение на двигателните функции, отзвучаване на пораженията на лицевия нерв.

Нивалинът намира успешно приложение и при прогресивната мускулна дистрофия, миастения, миопатии, родови парализи у новородени. Това е препарат, който има голям терапевтичен диапазон.

Днес препаратът се прилага в различни области на медицината: в анестезиологията; в хирургията — за лечение на следоперативни парези на червата и пикочния мехур; в психиатрията за лечение на дефицит в умственото развитие; във физиотерапията — за лечение на ангионеврози, неврити, невродермити и др.

Името на д-р Димитър Пасков се свързва с 20 изобретения и оригинални лекарствени форми. Той е носител на Международната награда за наука „Еньо“ през 1961 година. Умира на 24 април 1986 година.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедия България, том 5, Издателство на БАН, София, 1986, стр. 105 – 106.
  2. История на катедрата по фармакология на Медицинския факултет
  3. Биография на Димитър Пасков
     Портал „Македония“         Портал „Македония