Димитър Пинджуров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за тиквешкият деец на ВМОРО. За известния костурски войвода вижте Митре Влаха.

Димитър Пинджуров
български революционер

Роден
Починал
Семейство
Деца Страшо Пинджур

Димитър (Диме) Арсов Пинджуров е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Димитър Пинджуров е роден в тиквешкото село Ваташа.[1] Учи в Кавадарци, а по-късно в Българската мъжка гимназия в Солун. След дипломирането се връща във Ваташа, където работи като учител. Присъединява се към ВМОРО. В пролетта на 1905 година се включва в четата на войводата Добри Даскалов. След Младотурската революция от 1908 Пинджуров се премества в Гевгелия и става един от ръководителите на Народната федеративна партия (Българска секция). Бори се с гръкоманството в този край. През 1911 година се завръща в родната Тиквешия. Същата година се жени, но след започналите репресии на младотурците се присъединява в четата на войводата Христо Чернопеев с която участва в Балканската война. През юни 1913 година е помощник-войвода на чета по време на Тиквешкото въстание. Майка му Наца Арсова Пинджурова, която също е дългогодишна деятелка на ВМОРО участва във въстанието и е подложена на жестокости от сърбите.[2][3] След потушаването на въстанието се премества със семейството си в Струмица, която е предадена на България, и работи като учител. През март 1915 г. в Струмица се ражда синът му, а неговият кум Чернопеев, му дава името Страхил. Участва като подофицер с Българската армия в Първата световна война и загива в Криволашкото сражение през есента 1915 година.[4]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонците в културно-политическия живот на България. Анкета от Изпълнителния комитет на Македонските братства, Книгоиздателство Ал. Паскалев и с-ие, София, 1918, стр. 107.
  2. Неготино се претворило во пекол, цели фамилии гореле во огнот. в. Утрински весник, 4.08.2007 г.
  3. Архивите за Тиквешкото въстание проговарят. 15.06.2013. Румен Жерев, E79 News.
  4. Сто години од смртта на Димитар Пинџуров од Ваташа, Петре Камчевски, директор на музејот во Кавадарци. A1ON. 15.10.2015.
     Портал „Македония“         Портал „Македония