Димитър Табаков (математик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Димитър Табаков.

Димитър Табаков
български математик
Роден
Починал
Сливен, България

Националност Българска Българско Българин
Научна дейност
Област Математика
Образование Висше училище, днес Софийски университет
Университет в Нанси (специализация)
Университет в Страсбург (специализация)

Проф. д-р Димитър Стефанов Табаков е български учен, един от видните представители на математическата мисъл в България, преподавател във Физико-математическия факултет на Софийския университет (днес Факултет по математика и информатика), дългогодишен ръководител на катедрата по геометрия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в град Сливен на 21 ноември 1879 г. [1] Баща му Стефан Димитров е табакчия. Самият Проф. Табаков пише за семейството си:

Роден съм на 9 ноември 1879 г. (стар стил) от родители Стефан Димитров, по занятие табак, и Кортеза Серткостова. Майка ми и баща ми бяха неграмотни. Имах трима вуйчовци (грамотни), четвътият ми вуйчо Стефан Серткостов е убит като знаменосец на Стоил войвода през 1876 г. Баща ми беше трудолюбив и много справедлив човек. Като ученик в основното училище и в гимназията голямо влияние упражни върху мене моята майка, която беше по природа талантлива, умееше добре да смята устно и знаеше много мъдрости и приказки.

Младият Табаков завършва основното си и прогимназиалното си образование с отличие в родния си Сливен и продължава образованието си в Сливенската мъжка гимназия.

Силно влияние оказват върху него чехите учители по математика Антон Шоурек и Тодор Монин. По-късно Табаков ще наследи проф. Шоурек начело на катедрата по геометрия в Софийския университет.

След като завършва образованието си в Сливенската мъжка гимназия и Първа софийска мъжка гимназия Димитър Табаков спечелва конкурса за стипендия и през следващите четири години е студент във Физико-математическия факултет на Университета. През 1903 г. той е изпратен на двугодишна специализация по геометрия в чужбина. Първата година Табаков посещава лекциите на при проф. Теодор Райе в Университета в Страсбург. Лекциите на Райе оформят у Табаков подчертано предпочитание към проективното третиране на геометричните задачи. През втората година от специализацията си младият български математик посещава лекции по диференциални уравнения и анализ в Университета в Нанси.

След като приключва образованието си Димитър Табаков започва работа като асистент по геометрия в Софийския университет, като едновременно с това работи и като учител в Първа софийска мъжка гимназия. По-късно по време на временното закриване на Софийския университет (1907 – 1920) той работи и като учител в Сливенската мъжка гимназия.

По време на Балканската война и Първата световна война Табаков се сражава на фронта като обикновен войник.

През 1920 г. той отново се връща към работата си в Софийския университет като печели конкурса за редовен доцент в катедрата по геометрия. По-късно, след смъртта на своя учител проф. Антон Шоурек (1926 г.) той застава начело на катедрата, а през 1929 г. е обявен за доктор на Университета в Пиза. По думите на академик Боян Петканчин като професор в Софийския университет Табаков развива огромна преподавателска дейност, като едновременно чете лекции по всички геометрични дисциплини – аналитична, проективна, дескриптивна, диференциална геометрия [2].

След пенсионирането си през 1948 г. проф. Табаков преподава още няколко години, след което се оттегля в родния си Сливен, където почива през 1973 г. на 93-годишна възраст.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

 • 1886 – 1888 – Обучава се в Сливенската мъжка гимназия
 • 1899 – Завършва последния гимназиален курс с отличен успех в Първа софийска мъжка гимназия
 • 1900 – 1903 – Студент във Висшето училище в София (сегашния Софийски университет). През това време той взема тридесет изпита с успех много добър и само един с успех добър (при петобална система за оценяване).
 • 1904 – Специализация в Университета в Страсбург – посещава лекциите на проф. Теодор Райе, формира подчертано предпочитание към проективното третиране на геометричните задачи.
 • 1905 – Специализира в Университета в Нанси – посещава лекции по диференциални уравнения и анализ.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Научните интереси на проф. Табаков са насочени основно към геометрията.

Той е първият български математик, публикувал в чуждестранно научно издание (L’enseignement mathematique) [3]. През 1905 г. по време на специализацията си в Университета в Нанси Табаков публикува в това списание бележка, свързана с теоремата на Кария. Той доказва следното твърдение: Ако в един триъгълник ABC е вписана окръжност с център L и допирни точки X, Y, Z съответно до страните BC, CA, AB и върху правите LX, LY, LZ са взети съответно точки D, E, F, ранвоотдалечени от L, то трите прави AD, BE, CF се пресичат в една точка К [4].

През 1906 г. Табаков публикува в списание „Mathesis“ своя работа, в която доказва теорема за трансверзалите на страните на пълния четиристранник, която след това се разширява с умело прилагане на средствата на проективната геометрия.

Във френското списание „Nouvelles Annales de mathematiques“ Табаков публикува през 1907 г. своя работа [5], в която определя чрез проективни средства наречените от него квази-развити и квази-полярни повърхнини на две повърхнини от втора степен и доказва, че те съвпадат с повърхнини, въведени от други автори по метричен път [6].

Хабилитационният труд на Табаков „Спрегнати линейни системи конични сечения“ е публикуван в Годишника на Софийския университет през 1920 г. [7].

През 1937 – 38 г. Димитър Табаков отпечатва в Годишника на Софийския университет трудовете: „Върху хомографичните трансформации, заменящи четири точки сами в себе си“ и „Върху циклоидите на Дюпен“.

През 1940 г. той публикува два свои труда: „Върху една задача от аритметичните редове и някои формули от комбинаториката“ и „Бележки върху повърхнините на тетранионите“.

Последният труд на проф. Табаков „Върху един комплекс прави линии от осма степен и осми клас“, е публикуван в Годишника на Софийския университет през 1957 г. Той е продължение на изследванията му върху точковото представяне на линейния комплекс.

Проблемът, който занимава Димитър Табаков в последните години от научната му работа е доказателството, че един специален комплекс от осма степен се разлага на два комплекса от четвърта степен.

Издадени учебници[редактиране | редактиране на кода]

Проф. д-р Димитър Табаков е автор на следните университетски учебници и учебни помагала:

 • „Основи на аналитичната геометрия“ (3 издания – 1927, 1934 и 1947 г.)
 • „Дескриптивна геометрия, Част първа: Проективна геометрия“ (1939 г.)
 • „Дескриптивна геометрия, Част втора: Проекционни методи“ (2 издания – 1940 и 1946 г.)
 • „Сборник задачи по Проективна и дескриптивна геометрия“ (1941 г.)
 • „Сборник от задачи по аналитична геометрия“ (2 издания – 1928 и 1945 г.)
 • „Диференциална геометрия“

Звания и почетни отличия[редактиране | редактиране на кода]

 • Доктор на Университета в Пиза (1929 г.) [8]
 • Заслужил деятел на науката (1966 г.)
 • Народен деятел на науката от (1969 г.)

Преподавателска дейност[редактиране | редактиране на кода]

Заемани преподавателски длъжности[редактиране | редактиране на кода]

 • 1905 – 1907 – Асистент по геометрия във Физико-математическия факултет на Софийския университет и едновременно с това учител по математика в Първа софийска мъжка гимназия.
 • 1908 – 1920 – Учител по математика в Сливенската мъжка гимназия. В този период Табаков участва в Балканската война и Първата световна война.
 • 1920 – 1923 – Редовен доцент във Физико-математическия факултет на Софийския университет.
 • 1923 – 1941 – Извънреден професор във Физико-математическия факултет на Софийския университет.
 • 1941 – 1948 – Редовен професор и титуляр на катедрата по геометрия

Водени лекционни курсове[редактиране | редактиране на кода]

 • Аналитична геометрия
 • Дискриптивна геометрия
 • Диференциална геометрия

Патрон[редактиране | редактиране на кода]

Математическа гимназия „Проф. д-р Димитър Табаков“ (1971 – 1985)

Проф. д-р Димитър Табаков е патрон на Математическа гимназия – Сливен през целия период на съществуването и. МГ „Проф. д-р Димитър Табаков“ – Сливен е създадена през 1971 г. на базата на математическите паралелки, обособени в Сливенска мъжка гимназия. През 1985 г. СПГ „Добри Чинтулов“ и МГ „Професор д-р Димитър Табаков“ се обединяват в Природо-математическа гимназия „Добри П. Чинтулов“ [9].

Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“ (1990 и в момента)

Проф. д-р Димитър Табаков е патрон на Икономически техникум – Сливен от 1990 г. до 2003 г. През 1990 г. Икономически техникум „Съби Димитров“ е преименуван на Икономически техникум „Проф. д-р Димитър Табаков“. През 2003 г. учебното заведение е преименувано на Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“. Това име гимназията носи и в момента [10].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. „www.fmi.uni-sofia.bg“, архив на оригинала от 19 юни 2015, https://web.archive.org/web/20150619043052/http://www.fmi.uni-sofia.bg/about/history/biografii/document.2005-07-09.4205846392, посетен 19 юни 2015 
 2. Б. Петканчин. 90-годишнината на професор Димитър Табаков. Математика и физика, 70, 57 – 59
 3. D. Tabakov. Extrait d'une letter de D.Tabakov (Nancy). L'Enseignement Mathematique, 7 (1905), p. 311 – 312.
 4. retro.seals.ch[неработеща препратка]
 5. D. Tabakov. Quasi-développées des surfaces du second ordre. Nouvelles annales de mathématiques, journal des candidats aux écoles polytechnique et normale, Sér. 4, 7 (1907), p. 130 – 133
 6. archive.numdam.org
 7. Г. Станилов. Първите сливенски математици Спиридон Ганев и Димитър Табаков, Математика и математическо образование, Тридесет и осмата пролетна конференция на Съюза на българските математици, 1 – 5 април 2009 г.
 8. Ал. Николов. Заслужено признание. Математика и физика, 70, 57 – 59
 9. pmg-sliven.com
 10. pgisliven.com[неработеща препратка]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]