Диоклецианопол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Диоклецианопол
Южната порта
Южната порта
Местоположение
Map of Hisarya.png
42.5014° с. ш. 24.7046° и. д.
Диоклецианопол
Местонахождение в Хисаря
Страна Флаг на България България
Област Област Пловдив
Град Хисаря
Археология
Вид Град
Период I-VII век
Епоха Римска империя
Диоклецианопол в Общомедия

Диоклецианопол (на латински: Diocletianopolis, на гръцки: Διοκλητιανούπολις, градът на Диоклециан) е античен римски град. Получава статута си през 293 г. сл. Хр. от римския император Диоклециан и е наречен в негова чест.

Археологическите проучвания показват, че мястото е населявано още от VI хил. пр. Хр. По-късно тук възниква тракийско селище. Около I в. сл. Хр. Тракия е завладяна от Римската империя и населеното място се развива като типичен римски град. През 293 г. сл. Хр. римският император Диоклециан се установява тук заради лечебните минерални води и градът е наречен в негова чест – Диоклецианопол. В началото на IV в. градът е ограден с крепостни стени. През V – VI в. Диоклецианопол е част от владенията на Византийската империя. В края на VI – началото на VII в. градът е разрушен от нашествията на авари и славяни.

През Ранното средновековие (около IХ в.) върху руините на Диоклецианопол възниква селище, от което се развива съвременният град Хисаря в Пловдивска област.

Крепостните стени на Диоклецианопол ограждат площ от 20 ха. Те са допълнително защитени с ров и земен вал. Общата дължина на крепостните стени е 2 327 м, дебелината им варира от 2,60 до 4 м, а височината им достига до 12,5 м. В тях е имало 44 кули, 4 главни порти и 6 по-малки входа. Сравнително добре са запазени Южната и Западната порти.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Маджаров, Константин. Диоклецианопол. Том 1. Диос, София, 1993, стр. 214.