Дионисий от Хераклея

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Дионисий.

Дионисий от Хераклея
Διονύσιος
Роден
360 г. пр.н.е.
Хераклея Понтика, Хераклея Понтийска, Турция
Починал
305 г. пр.н.е. (55 г.)
Хераклея Понтика, Хераклея Понтийска, Турция
Семейство
СъпругаАмастрида

Дионисий Хераклейски (на старогръцки: Διονύσιος, Dionysios, * 360 пр.н.е., † 305 пр.н.е.) е тиран на Хераклея Понтика на Черно море от 337/336 пр.н.е. до смъртта си.

Той е малкият син на Клеарх. Когато Клеарх умира (353/352 пр.н.е.) неговият брат Сатир става регент на синовете на Клеарх, Тимотей и Дионисий. От 337/336 пр.н.е. Дионисий управлява сам. Той заздравява позицията си с подкрепата на Клеопатра Македонска, сестрата на Александър Велики. След смъртта на Александър Велики (323 пр.н.е.) той се съюзява с враговете на Пердика.

Дионисий се жени през 322 пр.н.е. за Амастрида, дъщеря на Оксиатър, по-малкият брат на персийския цар Дарий III († 330 пр.н.е.) от династията Ахемениди. Тя е разведена от военачалника Кратер и отстъпена на Дионисий. Дионисий и Амастрида имат три деца: Клеарх, Оксиатър и Амастрида.

След убийството на Пердика (320 пр.н.е.) и през Диадохските войни Дионисий сключва съюз с Антигон I Монофталм. За да се заздрави позицията на Антигонидите в Мала Азия, той омъжва дъщеря си от първия му брак за военачалника Птолемей, племенник на диадох Антигон I Монофталм. Дионисий взема царската титла през 306/305 пр.н.е.

След 32-годишно управление на 55 години (според Диодор) Дионисий умира през 305 пр.н.е. Вдовицата му Амастрида става царица-регентка за най-големия им син Клеарх. През 302 пр.н.е. Амастрида се омъжва за диадох Лизимах.

Източници[редактиране | редактиране на кода]