Диоцез Босна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
  Диоцез Босна през 15 век

Диоцезът на Босна (на латински: Dioecesis Bosniensis) е римски католически диоцез в Босна, който съществува между 11-ти и 15 век, и формално просъществува до 1773 г., т.е. надживява и Печката патриаршия и Охридската архиепископия, които във времето са осъществявали църковна юрисдикция над т.нар. същински сръбски земи.

Не е известно точно кога е създаден католическия босненски диоцез. Въз основа на косвени данни се приема че това се случва през 1188 г., докогато част от босненските сръбски земи били подчинени на диоцеза Сплит, а други пък на диоцеза Рагуза.

Приема се, че идеята са обособяване на самостоятелен босненски диоцез узрява в годините между 1060 и 1075 и е пряко подкладен от прясната по него време източно-западна схизма. През 12 век, по време на византийско-унгарските войни, за босненския диоцез има спор между католическите диоцези Антивари и Колоча в Унгария.

През 13-ти и 14 век, епископи на Босна са предимно доминикански мисионери, които са изпратени за борба с разпространението на влиянието на местната босненска църква. В началото на 14 век, францисканците също установяват своя мисия със същата цел в Босна по искане на краля на средновековното сръбско кралство Стефан Драгутин. Францисканците постигат същите резултати като доминиканците и поддържат мисията си досами османското завоюване на Босна през 1463 г.

По време на османската власт над Босна, католическата пропаганда съвсем замира в областта и основно се насочва към пропагандирането на т.нар. илиризъм и териториално до границите на префектура Илирик, т.е. без Тракия и Мизия. Концентиран израз на това последно въздихание е "Царството на славяните". През 1735 г. Светият престол основава францисканска провинция Босненска Аржентина с което официално се слага край на реалната, т.е. де факто юрисдикция на диоцез Босна.

През 1773 г. диоцеза е официално и де юре е обединен от курията с диоцеза Срем, която от своя страна е подчинена на диоцеза Загреб.

Източници ((hr))[редактиране | редактиране на кода]

  • Opći šematizam Katoličke crkve u Jugoslaviji 1974.. Zagreb, Bishops' Conference of Yugoslavia, 1975. (на хърватски)
  • Povijest Bosne i Hercegovine od najstarijih vremena do godine 1463.. Т. I. Sarajevo, HKD Napredak, 1998. (на хърватски)
  • Šanjek, Franjo. Kršćanstvo na hrvatskom prostoru. Pregled religiozne povijesti Hrvata (7.-20. st.). Zagreb, Kršćanska sadašnjost, 1996. (на хърватски)