Диплодоци (род)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Диплодоци
Berlin Diplodocus.jpg
Вкаменен скелет на диплодок в Берлин
Diplodocus carnegiei.jpg
Класификация
империя: Eukaryota Еукариоти
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
подтип: Vertebrata Гръбначни
инфратип: Gnathostomata Челюстни
надклас: Tetrapoda Четирикраки
клас: Sauropsida Влечуги
подклас: Diapsida
инфраклас: Archosauromorpha
надразред: Dinosauria Динозаври
разред: Saurischia Гущеротазови
подразред: Sauropodomorpha
инфраразред: Sauropoda Зауроподи
семейство: †Diplodocidae Диплодоци
подсемейство: Diplodocinae
род: Diplodocus Диплодоци
Научно наименование
Уикивидове Diplodocus
Видове
  • D. longus Marsh, 1878 (тип)
  • D. carnegii Hatcher, 1901
  • D. hayi Holland, 1924
  • D. hallorum (Gillette, 1991)
  • D. lacustris
Обхват на вкаменелости
кимеридгий – титоний, 154–150 Ma
Диплодоци в Общомедия

Диплодоците (Diplodocus) са род големи растителноядни динозаври от семейство Диплодоци (Diplodocidae), чиито представители живеят на сушата. Те са били едни от истинските гиганти на края на юрския период и може би най-добре проучените измежду дълговратите завроподи.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

На дължина (заедно с шията и опашката) диплодоците са достигали до 27 m, но учените смятат, че размера на най-големите видове вероятно е достигнал до 35 m.[1]

Костите на шията и опашката на диплодока са били кухи. Според някои източници средното тегло на един екземпляр е варирало от 10 до 20 тона[2], а според други е достигало 20 – 80 тона[3].

Диплодокът е имал дълга шия, която се е състояла от 15 прешлена, вероятно изпълнени с въздушни мехурчета. Черепът му съдържал нечифтова носна кухина, разположена не на върха на муцуната, а на върха на главата, в предната част на очите. Зъбите му са били разположени изцяло в предната част на устата. Крайниците на диплодока са били с пет пръста, по които е имало къси и масивни нокти. Дългата опашка на диплодока завършвала с тънък „камшик“, който бил използван за самозащита.

Разпространение, местообитание и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Диплодокът е обитавал равнините и гористите райони на Северна Америка в края на периода юра. Свързването а костите показва, че е пасял ниска папратовидна растителност и вероятно е обхващал голям периметър благодарение на дългата си шия. Мощните бедрени мускули са му позволявали да се изправя на задните си крака и да достига короните на дърветата. Износването на зъбите му показва, че се хранел и в двете положения.

Известно е, че тези динозаври са гълтали камъни, за да стрият храната в стомасите си. В Берлин се намира един от най-големите музеи, в които могат да се видят вкаменелости (фосили) на диплодок.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Upchurch P, Barrett PM, Dodson P (2004). „Sauropoda“. in Weishampel DB, Dodson P, Osmólska H. The Dinosauria (2nd Edition). University of California Press. pp. 305. ISBN 0-520-24209-2.
  2. Diplodocus Fact Sheet
  3. Britannica Concise Encyclopedia. Diplodocus