Директива за ограничаване на опасните вещества

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Директивата за ограничаване на опасните вещества (на английски: RoHS - Restriction of Hazardous Substances Directive 2002/95/EC) Бе приета през февруари 2003 г. от Европейския съюз. Директивата влиза в сила на 1 юли 2006 г., но не като закон, а насока, и всеки член на Европейския съюз трябва да формулира собствена политика за прилагане. Директивата ограничава използването на шест опасни вещества, използвани в производството на различни видове електрическо и електронно оборудване, и определя изключителните случаи. Материалите са:

  1. Олово
  2. Живак
  3. Кадмий
  4. Хром (хром VI или Cr6 +)
  5. PBB (полибромирани бифенили)
  6. PBDE (полибромиран дифенилов етер)

(PBB и PBDE са забавители на горенето, включени в някои видове пластмаси).

На 3 януари 2013 г. влиза в сила новата версия на директивата (RoHS 2 - 2011/65 / EU [1]), като по този начин анулира предходната директива. Наред с други промени към споменатия по-горе списък бяха добавени следните материали (фталати):

  1. D-2-етил хексил фталат DEHP
  2. Бензил бутил бутилат
  3. D-бутил стеарат DBP
  4. Ди-бутил фталат какво-DIBP

Директивата RoHS е тясно свързана с друга директива, WEEE (Директива за отпадъците от електрическо и електронно оборудване 2002/96 / EC), която определя целите за събиране, рециклиране и рециклиране на електроника и е част от законодателна инициатива за разрешаване на огромното количество отпадъци от електронно и електрическо оборудване.

Източници[редактиране | редактиране на кода]