Дирк Хелмбрекер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Дирк Хелмбрекер
Автопортрет (ок. 1650)
Автопортрет (ок. 1650)
Рождено име Теодор Хелмбрекер (Теодоро Елембрех)
Роден
1633 г.
Починал
януари 1696 г.
Националност холандец
Стил живопис
Направление барок
Повлиян Себастиан Бурдон
Дирк Хелмбрекер в Общомедия

Дирк Хелмбрекер, Теодор Хелмбрекер или Теодоро Елембрех (на нидерландски: Dirck Helmbreker, Theodor Helmbreeker, Teodoro Elembrech ) (1633 - 1696) е холандски художник от Златния век на холандското изкуство.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Според Арнолд Хаубракен, Хелмбрекер е живял в периода 1624 - 1694, но това вече е доказано погрешно. Хелмбрекер е роден в Харлем и ства ученик на Питер де Гребер. Пътува до Рим в младежките си години и остава там до смъртта си. Творбите му се причисляват към тези на групата художници, известни като Бамбочианти, които се специализират в малки жанрови сцени в стила на Питер ван Лаар от годините му прекарани в Рим. Хелмбрекер пристига в Италия през 1654 г и към края на десетилетието се установява в Рим.

Творби[редактиране | редактиране на кода]

"Италиански пейзаж с пийнали селяни, мачкащи грозде" (ок. 1650)

Хелмбрекер е повлиян от Себастиан Бурдон. Неговата жанрова живопис, която се числи към последното поколение на Бамбочианти, е по-класическа по вдъхновение от много от по-ранните им картини. Тези картини намират добър прием сред италианските колекционери. През 1695 г, Хелмбрекер получава поръчката да изрисува основния олтар в църквата "Св. Юлиан Фламандски" в Рим.

Хаубракен описва картина от 1681 г, собственост на Питър Клок, на която са изобразени италиански манастир с група бедняци с различни недъзи на преден план. Францискански монах им сипва супа от голям казан. Хелмбрекер е бил много религиозен и често е правел дарения за бедните в Рим.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Dirck Helmbreeker“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.