Дисилица (връх)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за върха в Пирин. За реката вижте Дисилица (река).

Десилица
41.7474° с. ш. 23.497° и. д.
Местоположение на картата на България Област Благоевград
Общи данни
МестоположениеОбласт Благоевград, България
Част отПирин
Надм. височина2700 m

Дисѝлица (Десѝлица) е връх в Пирин планина. Разположен е в края на късо разклонение на Полежанското странично било. То се отделя в посока североизток от седловината между върховете Каймакчал и Голяма стража (последния северен връх на алпийския ръб Ушиците (Стражите)). Според някои от източниците късият рид-разклонение носи името Десилица, докато самият връх се нарича Страгата [1]. Според други Страгата се нарича местност в подножието на върха [2].

Изглед към Десилица от връх Каймакчал. В далечината – Юлен

Склоновете на Десилица са стръмни и каменисти. На север от върха се открива панорамна гледка към гористите склонове на резервата Юлен и Разложката котловина, и Конаревския рид с едноименния връх на северозапад. В северозападното подножие на Десилица, в Юлен, могат да се видят красивите Перлешки езера, а при югоизточните му склонове – в Десилишкия циркус под връх Голяма стража – Плешивото езеро (Локвата), едно от най-високите езера в Пирин планина.

Произходът на името е неясен. Мнозина смятат, че идва от името на местен владетел Десил, а други от името на растението девисил растящо по склоновете.[3]

Десилица е сравнително лесно достъпен връх. Покрай него не минават маркирани пътеки, но той може да бъде изкачен лесно откъм Десилишкия циркус и Плешивото езеро или откъм връх Каймакчал. Достъпът до района става под контрола на управлението на Национален парк Пирин, понеже върхът се намира в границите на резерват Юлен.

Бележки и препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пирин – пътеводител, Георги Георгиев, 1956 г.
  2. Пирин – туристически речник, Добри Душков, 1972 г.
  3. „ПИРИН – Речник и Пътеводител“, Николай Даутов, София, 2008 г., стр. 58