Дисфория

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Дисфория (от гръцки: δύσφορος (dysphoros) – „страдащ“, „раздразнен“, от δυσ – „труден“ и φέρειν, „понасям“) e неприятно или некомфортно настроение / състояние, като тъга (депресия), безпокойство, раздразнителност или неспокойствие, което е изпитвано както за много кратки периоди от време, така и за цял живот.[1] Семантично тя е противоположна на еуфорията.

Дисфорията е форма на болестно потиснато настроение. Характеризира със злоба, мрачни мисли, раздразнителност, чувство на враждебност към другите. За разлика от gipotimii, дисфорията не е характерна за умствената изостаналост, а се характеризира с чести прояви на афективните състояния и агресия.

Дисфория може да бъде включена в структурата на депресивните симптоми (dysphoric – депресия), често наблюдавана в наркоманията.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Abbess; Alleydog.com.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Dysphoria“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.