Дисфория

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Дисфория (от гръцки: δύσφορος (dysphoros) – „страдащ“, „раздразнен“, от δυσ – „труден“ и φέρειν, „понасям“) e неприятно или некомфортно настроение / състояние, като тъга (депресия), безпокойство, раздразнителност или неспокойствие, което е изпитвано както за много кратки периоди от време, така и за цял живот.[1] Семантично тя е противоположна на еуфорията.

Дисфорията е форма на болестно потиснато настроение. Характеризира със злоба, мрачни мисли, раздразнителност, чувство на враждебност към другите. За разлика от gipotimii, дисфорията не е характерна за умствената изостаналост, а се характеризира с чести прояви на афективните състояния и агресия.

Дисфория може да бъде включена в структурата на депресивните симптоми (dysphoric – депресия), често наблюдавана в наркоманията.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Abbess; Alleydog.com.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Dysphoria в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​