Дисфория

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Дисфория (от гръцки: δύσφορος (dysphoros) – „страдащ“, „раздразнен“, от δυσ-, „труден “и φέρειν, „понасям“) e неприятно или некомфортно настроение / състояние, като тъга (депресия), безпокойство, раздразнителност или неспокойствие, което е изпитвано както за много кратки периоди от време, така и за цял живот.[1] Семантично тя е противоположна на еуфорията.

Дисфорията е форма на болестно потиснато настроение. Характеризира със злоба, мрачни мисли, раздразнителност, чувство на враждебност към другите. За разлика от gipotimii, дисфория не е характерна за умствена изостаналост, с чести появи на афективните, характеризираща се с агресия.

Дисфория може да бъде включена в структурата на депресивните симптоми (dysphoric – депресия), често наблюдавана в наркоманията.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Abbess; Alleydog.com.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Dysphoria“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.