Дитер Алтхаус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дитер Алтхаус
Dieter Althaus
германски политик

Роден
29 юни 1958 г. (65 г.)
Хайлбад Хайлигенщат, Тюрингия, Германия

РелигияКатолическа църква
Националност Германия
Политика
ПартияХДС
Семейство
СъпругаКатарина
Деца2

Уебсайт
Дитер Алтхаус в Общомедия

Дитер Алтхаус е германски политик, министър-председател на Тюрингия, представител на Християн-демократическия съюз (ХДС).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 29 юни 1958 г. в Хайлбад Хайлигенщат, Тюрингия. Алтхаус е син на един от учредителите на ХДС в ГДР. Завършва педагогика в Ерфурт през 1983 година, до края да 1989 работи като учител по физика и математика. След политическите промени през 1989 започва политическа кариера, като бързо се издига до председател на ХДС в Тюрингия. На 5 юни 2003 е избран за министър-председател на провинцията.

Ски-инцидент[редактиране | редактиране на кода]

На 1 януари 2009 година в Австрийските Алпи, по време на спускане със ски, политикът блъска 41-годишна жена, която вследствие на травмите по главата е починала.[1][2] Самият Алтхаус изпада в кома за няколко седмици. След възстановяването му австрийски съд постановява общо 33 000 евро глоба и 5000 евро парично обезщетение за причинената от него смърт по непредпазливост.[3] Бързото съдебно решение среща критика сред юристите в Германия. Също така критика среща решението на Алтхаус, въпреки инцидента, да се кандидатира отново за предстоящите избори.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]