Диферент

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Дифере́нт е морски термин, ъгъл на отклонение на корпуса на съда от хоризонтала в надлъжно на корпуса направление, разлика в газенето на кърмата и носа на съда. В авиацията за означаване на същия ъгъл, задаващ ориентацията на летателния апарат, се използва терминът тангаж.

Определяне на газене и диферент на съда[редактиране | редактиране на кода]

Марки за потапянето, показващи газенето на съда

За определяне на газенето и на диферента в носовата, респективно в кърмовата част на двата борда се нанасят марки за потапяне в дециметри с арабски цифри. Долният ръб на цифрите съответства на газенето. Ако газенето при кърмата е по-голямо от това на носа, се казва, че съдът има диферент към кърмата, а при газене на кърмата по-малко от газенето на носа – диферент към носа.

  • Диферентът е с отрицателен знак при диферент към кърмата – т.е. газенето по носа е по-малко, от газенето по кърмата.
  • Диферентът е с положителен знак при диферент към носа – т.е. газенето по носа е по-голямо, от газенето по кърмата.
  • Диферентът е равен на нула, ако газенето по носа е равно на газенето по кърмата. Това състояние се нарича също „кораб на равен кил“.

Средното газене е полусума от газенето при носа респективно при кърмата.

Следва да се отбележи, че тангажът в авиацията е дефиниран обратно на диферента.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Дифферент“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​