Дмитрий Анучин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дмитрий Анучин
руски учен

Роден
Починал
4 юни 1923 г. (79 г.)
Научна дейност
Област Етнография, археология, география
Образование Московски университет
Работил в Московски университет
Дмитрий Анучин в Общомедия

Дмитрий Николаевич Анучин (р. 8 септември 1843, Санкт Петербург – п. 4 юни 1923, Москва) е сред най-известните руски учени, географ, антрополог, етнограф, археолог, академик (1896). Професор в Московския университет (1884).

Създава руската университетска географска школа. Пише трудове върху морфологията на Руската равнина, върху аномалиите на човешките черепи, по етнография и др. През 1902 г. въвежда термина антропосфера. На него е кръстен остров от Курилските острови, нос на остров Северна земя и др.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

След като завършва гимназия през 1860 г., се записва в Историко-филологическия факултет, но се разболява и се налага да замине за чужбина, откъдето се връща през 1863 г. След завръщането си пак се записва в Московския университет, но този път във Физико-математическия факултет. Завършва Факултета през 1867 г., но продължава да учи етнография, зоология и антропология. През 1880 г. защитава магистърска дисертация на тема за аномалиите на човешкия череп и е избран за асистент в катедрата по антропология на Московския държавен университет. За публикуването на свои научни трудове през 1886 – 1889 г. той получава званието доктор по география.

Умира на 4 юни 1923 г. Погребан е във Ваганковското гробище край Москва.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]