Дневник (2001)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Дневник.

Дневник
DnevnikLogoBulgarien.png
Информация
Вид ежедневник (понеделник-петък)
онлайн: и събота и неделя
Начало 12 февруари 2001 година
Край 28 октомври 2011 година
Онлайн начало февруари 2001
Наследник Капитал Дейли
(наследява печатното издание)
Цена 0.80 лв.
Издател Икономедиа АД
Главен редактор Велислава Попова
Език български език
Политически либерален
Тираж 12 – 15 000 (до 2011)
Свързани вестници Капитал
Сайт www.dnevnik.bg

„Дневник“ е български национален онлайн и бивш печатен всекидневник за политика и новини на „Икономедиа“ АД.

Изданието излиза в печатен формат, голям формат от февруари 2001 година до 2005 година и е последният български всекидневник издаван на хартия в голям формат. Последният брой на печатното издание излиза на 28 октомври 2011 година.[1] Вестникът има сайт онлайн.

Сайт на Дневник[редактиране | редактиране на кода]

Сайтът на Дневник предлага свободен достъп до статии от най-новия брой, както и пълен архив на изданието, а също снимкови галерии от избрани снимки за деня, блогове и други. Чести гост автори на изданието са социологът Иван Кръстев, а ежеседмични автори на рубрики за „Дневник“ са и писателите Георги Господинов, Юлиан Попов, преводачът Александър Андреев, редакторът на „Литературен вестникБойко Пенчев и Александър Божков, бивш вицепремиер в правителството на Иван Костов.

Освен информационно журналистическо съдържание сайтът на Дневник предлага и възможност за коментари от регистрирани потребители на вестника. Към тях има и опции подобни на социална мрежа, с добавяне на приятелски потребители или отбягване на нежеланите профили. Могат да се добавят също и журналисти от вестника. Първоначално сайтът разчита основно на мнения и коментари от анонимни потребители и техните коментари към публикациите на вестника, но по-късно с въвеждането на форми за регистриране и въвебдането на повече регистрирани потребители разрешава само регистрираната форма на участие в мненията и коментарите под статиите на уебсайта, с което поставя и основите на друго развитие на сайта към смесено журналистическо–на социална мрежа съдържание и тип. Сайтът има опция за лесно преминаване към сайтовете „Капитал“ и други уебсайтове на „Икономедия“, заедно със същата потребителска регистрация.

Уебсайтът на „Дневник“, като онлайн издание има и мобилен вариант, който е предназначен за ползване на сайта през мобилни телефони или други мобилни устройства. Мобилният вариант също позволява коментиране под статиите и влизане с потребителска регистрация. Друга опция на уебсайта предоставя възможност на регистрираните потребители да пускат свои кратки новини и съобщения чрез формата „бип“, като това е част от цялостната идея за социална мрежа и журналистическо съдържание.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създаден е с амбицията да възстанови традициите на сериозната журналистика в България и е насочен към икономически, политически и обществено активната част от населението. „Дневник“ съдържа най-голямата (16 страници) бизнес секция в българската преса.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]