Дневник (2001)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Дневник.

Дневник
DnevnikLogoBulgarien.png
Информация
Вид ежедневник (понеделник-петък)
онлайн: и събота и неделя
Начало 12 февруари 2001 г.
Край 28 октомври 2011 г.
Начало на онлайн
изданието
февруари 2001
Издание наследник Капитал Дейли
(наследява печатното издание)
Цена на
печатно издание
0.80 лв.
Издател Икономедиа АД
Главен редактор Велислава Попова
Език български език
Политически либерален
Тираж 12 – 15 000
Свързани вестници Капитал
Сайт www.dnevnik.bg

„Дневник“ е български национален онлайн и бивш печатен всекидневник на „Икономедиа“ АД, издател и на в. „Капитал“, сп. „Едно“, сп. „Бакхус“ и други.

Изданието излиза в печатен формат от февруари 2001 г. и до 2005 г. е последният български всекидневник в голям формат. Последният брой на печатното издание излиза на 28 октомври 2011 г.[1] То е наследено от уебсайта на вестника, dnevnik.bg, и новият печатен всекидневник „Капитал дейли“.

Сайт на Дневник[редактиране | редактиране на кода]

Сайтът на Дневник предлага свободен достъп до статии от най-новия брой, както и пълен архив на изданието, а също снимкови галерии от избрани снимки за деня (на Ройтерс), блогове и други. Ежеседмични автори на рубрики за „Дневник“ са писателите Георги Господинов и Юлиан Попов, преводачът Александър Андреев, редакторът на „Литературен вестникБойко Пенчев и Александър Божков, бивш вицепремиер в правителството на Иван Костов.

Освен информационно журналистическо съдържание сайтът на Дневник предлага и възможност за коментар от регистрирани потребители на вестника, заедно с опции подобни на социална мрежа, с добавяне на приятелски потребители и отбягване на нежелани потребители. Могат да се добавят също и журналисти от вестника. Първоначално сайтът разчита основно на анонимни потребители и съответно коментари към публикациите, но впоследствие разрешава само регистрираната форма на потребителско участие на сайта, с което поставя и основите на развитие на сайта към смесено журналистическо – на социална мрежа съдържание и тип. Сайтът има опция за лесно преминаване към сайтовете Капитал и други на Икономедия, заедно с потребителската регистрация, която остава същата.

Онлайн изданието има и мобилен вариант, който е предназначен за ползване на сайта с мобилни телефони или други мобилни устройства. Мобилният вариант позволява коментиране, но няма възможност за възпроизвеждане на видео и аудио материалите, тъй като повечето мобилни устройства не поддържат Flash.

Потребителите имат възможност да пускат и свои кратки новини и съобщения чрез формата „бип“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създаден е с амбицията да възстанови традициите на сериозната журналистика в България и е насочен към икономически, политически и обществено активната част от населението. „Дневник“ съдържа най-голямата (16 страници) бизнес секция в българската преса.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]