Днепър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Днепър
Днепр код Кијева.jpg
Реката при Киев
Dnepr basin.png
Водосборен басейн
Общи сведения
Местоположение Русия, Беларус, Украйна
Дължина 2201 km
Водосборен басейн 504 000 km²
Начало
Място Валдайски възвишения
Надм. височина 220 m
Устие
Място Черно море
Ширина 55 m
Днепър в Общомедия

Днепър (на руски: Днепр, на беларуски: Дняпро, на украински: Дніпро) е голяма река в Източна Европа, протичаща по териториите на Русия, Беларус и Украйна.

Днепър в Смоленск

Споменава се от древните гърци Херодот, Страбон и Плиний Старши като Бористен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Дълга е 2200 km. По-известните притоци на Днепър са реките Припят и Десна.

Извира от Валдайските възвишения в Западна Русия (Смоленска област), тече на югозапад и юг, завива на югоизток, обръща на югозапад и се влива в Черно море северозападно от Крим. 115 km от реката се използват като граница между Беларус и Украйна.

Корабоплаване[редактиране | редактиране на кода]

Днепър е много важен за транспорта и икономиката на Украйна: всички язовири са оборудвани с големи шлюзове, позволяващи на съдове с размери до 270×18 метра достъп до пристанище Киев. Реката се използва и от пътнически кораби: круизите по Дунав и Днепър носят увеличаващи се доходи в последните десетилетия.

Над Киев в Днепър се влива река Припят. Тази плавателна река е свързана чрез Днепро-Бугския канал с река Западен Буг. Някога връзката със западноевропейските водни пътища е била възможна, но язовирната стена без шлюзове край град Брест прекъсва важен международен воден път. Политическите отношения между Западна Европа и Беларус са причина за липсата на пряка плавателна връзка.

Енергетика[редактиране | редактиране на кода]

Реката е известна със своите язовири с водни електроцентрали. Най-известната – „ДнепроГЕС“ в Запорожие, е построена през 1927 – 1932 г. с мощност 558 МВт. През Втората световна война централата е частично разрушена, към 1950 г. е възстановена, а през 1969 – 1975 г. е разширена.

Каховската ВЕЦ е построена през 1950 – 1956 г., последвана от Кременчугската (1954 – 1960), Киевската (1960 – 1964), Днепродзержинската (1956 – 1964), а Каневската ВЕЦ (1963 – 1975) завършва каскадата.

Градове[редактиране | редактиране на кода]

От изора към устието: