Дни на предизвикателствата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дни на предизвикателствата
Дни на предизвикателствата

Дни на предизвикателствата е най-големият български фестивал на практикуващите екстремни спортове, приключенски туризъм, активности на открито и на любителите на природата в България.

Форумът има дългогодишна история. Стартира през 2005 година в „Дом на киното“ – София като приятелска среща между пътешественици, алпинисти и планинари. Традиционно се провежда в началото на месец декември в София, представяйки на българската публика известни лица от международната и българската сцена на приключенията, алпинизма, катеренето, извън-пистовото каране на ски, планинското колело, спелеологията, парапланеризма, ветроходството, гмуркането, карането в бързи води, каяк и пешеходния туризъм, пътешественици, изследователи и защитници на природата. Под формата на лекции, презентации, интерактивни събития и представяне на филми и видео разкази, разноликата българска аудитория научава за нови дестинации, приключения, запознава се с тенденции в пътуването, с фундаментални въпроси, свързани със съвременния начин на живот и как да пътуваме по един по-отговорен начин.

Гости през годините са били световни атлети и екстремни спортисти като Курт Алберт, Ник Бълок, Антоан Льо Менестрел, Дани Андрада, Ману Кордоба, Силвия Видал, Лео Холдинг, както и всички родни имена в екстремните спортове.

На 11-тото издание на фестивала през 2015 г. специални гости бяха британският катерач Бен Муун, френският бегач рекордьор Жулиен Шорие, българската звезда в планинското бягане Кирил Николов – Дизела, подобрил същата година времевия рекорд при преминаването на маршрута „Ком-Емине“, и най-успешният български алпинист в планините на света – Боян Петров – Съни.

Публика Дни на предизвикателствата

История[редактиране | редактиране на кода]

Възникнали през 2005 г. след честването на 100 г. от рождението на големия френски алпинист, писател и гид Роже Фризон – Рош, проведено във Френски институт София, Дни на предизвикателствата се срещат за първи път със своята аудитория в „Дом на киното“. В началото те имат повече облика на годишна среща на пътешественици, алпинисти и планинари, но постепенно през годините се трансформират във форум за обмен и дискусия за най-високите постижения в областта на алтернативните спортове и защитата на природата.

Фестивалът си поставя за цел да се фокусира върху популяризирането на активния и здравословен начин на живот в хармония с природата, екологичните практики и ключови граждански инициативи, насочени към подобряване на природната и градската среда.

Наред с постижения на изявени атлети и експедиции на смели пътешественици, „Дни на предизвикателствата“ представят програмите на най-активните екологични НПО („Прозрачни планини", „Българска фондация Биоразнообразие“, WWF, Greenpeace, Сдружението на планинските водачи „Асоциация Планини и хора“, ПСС, БААТ и други) за противодействие на климатичните промени, опазване на биоразнообразието в защитените територии, почистване и съхраняване на природните паркове, намаляване човешкия отпечатък върху природата чрез разделно събиране и рециклиране на отпадъци, екологично придвижване с помощта велосипедния транспорт и други.

Фестивалът през годините[редактиране | редактиране на кода]

2018[редактиране | редактиране на кода]

От 3 до 5 декември 2018 г. Аула Максима на Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия отново събира почитатели на активностите сред природата, този път под мотото „Годината на Боян Петров“. От сцената на фестивала, където Боян Петров от самото начало е след основните гости и лектори, ще бъдат припомнени неговите каузи и постижения, както и знакови негови участия в Дните досега. Акцентът на програмата през 2018 се измества от планините към моретата и океаните, а един от основните гости е мореплавателят Дончо Папазов. Чуждестранен гост е френският колоездач Тито Томази, а сред филмовите акценти на програмата се открояват биографичният филм за британския алпинист Крис Бонингтън „Bonington: Mountaineer“ и „The Dawn Wall“ – филм за изкачването на емблематичния вертикален масив Ел Кап в Национален парк Йосемити. Една от темите в програмата за 2018 г. е сигурността в планината и професията на планинския водач, за която ще разкажат гидовете Виктор Варошкин и Георги Пенев. Като част от предфестивалната програма на 26 ноември 2018 г. в Първо студио на Българското национално радио се организира концерт, посветен на българските алпинисти, загубили живота си в планината.

2017[редактиране | редактиране на кода]

Дни на предизвикателствата 2017

От 29 ноември до 1 декември 2017 г. Дните събраха плеяда от ярки имена в света на приключенията. Боян Петров разказа за своите два нови осемхилядника – Гашербрум II и Дхаулагири, а фрийрайд-скиорът Глен Плейк за себе си. Акцент във филмовата програма беше новият документален филм на Патагония „Fishpeople“, разказващ за хората, свързали живота си със солените води на моретата и океаните.

2016[редактиране | редактиране на кода]

През 2016 г. Дните на предизвикателствата отпразнуваха своя дванадесети рожден ден с много настроение, а „гвоздеят“ на програмата беше катерачният и музикален тандем Никола Фаврез и Шон Вилянуева. Двамата пресъздадоха за гостите на фестивала приключенията си на борда на 10-метровата платноходка Dodo’s Delight в Гренландия. Сред специалните гости бяха и състезателят по ендуро MTB и колоездене Жером Клеменц и любимецът на публиката и редовен участник във фестивала Боян Петров, който разказа за своето поредно предизвикателство през годината – изкачването на осемхилядника Нанга Парбат. Премиерата на филма „Животът на еднин планинар“ /Life of a Mountaineer/, посветен на планинския спасител и фотограф Младен Кантарджиев, изправи публиката в залата на крака, а разказът за четиримата млади български алпинисти Мартин Маровски, Виктор Варошкин, Григор Вътев и Руслан Вакрилов за експедицията им в Патагонските Анди и изкачването на връх Серо Торе беше друг от акцентите на фестивала.

2015[редактиране | редактиране на кода]

През 2015 г. във фокуса на вниманието беше бележещото възход планинско бягане. Публиката се срещна с френския шампион Жулиен Шорие и родния рекорден бегач и ориентировач Кирил Николов-Дизела. Участваха и много заклети пътешественици и големи имена от българската и световната сцена – британският катерач Бен Муун, българският изследовател Боян Петров – Съни, младият талант в боулдър катеренето Пепи Иванов и други родни планинари и атлети.

Дни на предизвикателствата 2015

2014[редактиране | редактиране на кода]

През 2014 г. фокус на изданието беше 85-та годишнина на алпинизма и катеренето в България, пътешествието на Боян Николов по море с каяк (соло), през три морета (Черно, Егейско и Йонийско) и Делтата на р.Дунав (400 км). Специални гости са британската звезда в катеренето Лео Холдинг и българинът Боян Петров.

Част от програмата са екологични инициативи като експедиция Recycle, или как едно екоразследване може да се превърне в приключение и кампанията за запазване на българските реки от WWF.

2013[редактиране | редактиране на кода]

Сред специалните гости на фестивала през 2013 г. са Антоан льо Менестрел – френският „поет на вертикала“. В биографията си Антоан има записани паметни моменти като първото в света солово 8а и прокарването на първия маршрут 8с. Друг специален гост е Ник Бълок – британски алпинист, пътешественик и писател.

Oт българска страна Веселин Овчаров – родният феномен в параглайдинга, както и Боян Николов, който разказва за неговото пътуване с каяк по стъпките на Одисей. Друг акцент е пътуването на Васил Тодев, създател на Байкария, с колела из Хималаите.

2012[редактиране | редактиране на кода]

През 2013 година фокус на изданието е пешеходното пътуване на Филип Жак – прекосява 14 държави, прави над 12 милиона крачки пеша (8 000 километра), единствено с количка тежаща едва 40 килограма. Друг специален гост е световноизвестната катерачка Силвия Видал – „испанската мадона на соло катеренето“.

Фотоконкурс[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година в рамките на фестивала се провежда фотоконкурс с различна тематика, популяризираща дейностите сред природата, красотата на българските планини и отговорния начин на живот и пътуване.

В дългогодишната инициатива десетки професионални и непрофесионални фотографи изпращат своите кадри и показват красотата на природата през своите очи, а кадрите стават част от специална изложба. След дните избраните кадри украсяват стените на малки хотели, къщи за гости и хижи и пътуват из България.

Акценти от програмата и зрителски интерес[редактиране | редактиране на кода]

Година Дата Посещаемост Акценти в програмата
2005 28.11 – 1.12 Представяне на първия български опит за изкачване на Каракорум – К-2 (8611 м).
Представяне на изкачването на нов маршрут в Хималаите – Кедар Доум (6830 м)
2006 11 – 15 декември Представяне на вело, еко, трекинг и екстремни филми
2007 3 – 6 декември Фокус върху природата на България;

Разкази, посветени на български експедиции в планината Тяншан (Централна Азия), Мадагаскар, Антрактида, Кавказ и други.

2008 9 – 11 декември Нов фокус върху спортното катерене и байк културата в България
2009 1 – 3 декември Германският катерач Курт Алберт, първата българка, изкачила Еверест – Петя Колчева, и Боян Петров за изкачванията му в Каракорум.
Връчване на кристален френд от Пепи Малов.
2010 30.11 – 02.12 Между 1,500 – 2,500 посетители Испанският катерач Ману Кордоба, филмът „Asgard Project“ за експедицията на Лео Холдинг до връх Асгард на остров Бафин и Владимир Донков с фотографии от Гренландия.
2011 29.11 – 01.12 Между 1,500 – 2,500 посетители Световноизвестният испански катерач Даниел Андрада.
2012 27 – 29 ноември Между 1,500 – 2,500 посетители Световноизвестната катерачка Силвия Видал и Филип Жак, който прекосява 14 държави и прави 8000 км пътешествие пеша.
2013 3 – 5 декември Между 1,500 – 2,500 посетители Катерачът Антоан льо Менестрел, част от бума на катеренето в Европа в началото на 80-те и катерачът Ник Бълок.
2014 2 – 4 декември Над 2,500 посетители Британската звезда в катеренето Лео Холдинг и българинът Боян Петров
2015 1 – 3 декември Пример Световният катерач Бен Муун и френската звезда на планинското бягане Жулен Шорие.
2016 11 – 13 ноември Катерачният тандем Никола Фаврез и Шон Вилянуева, ендуро легендата Жером Клеменц.
2017 29 ноември – 1 декември Фрийрайд състезателят Глен Плейк
2018 3 – 5 декември Годината на Боян Петров, професията на планинския водач

Бележки[редактиране | редактиране на кода]