Добривое Радосавлевич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Добривое Радославлевич)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Добривое Радосавлевич
Добривоје Радосављевић
югославски партизанин
Dobrivoje Radosavljević.jpg
Роден
Починал

Добривое Радосавлевич (на сръбски: Добривоје Радосављевић) с псевдоним Боби е югославски партизанин и политик от Югославия, народен герой на Югославия и герой на социалистическия труд.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 28 януари 1915 година в град Княжевац. Завършва гимназия в Зайчар. През 1933 година влиза в ЮКП, а същото година става секретар на СКМЮ в университета, където учи. Осъден е на следващата година на 3 години затвор, които излежава в Сремска Митровица. Излиза на свобода през 1937 година и става член на Покрайненския комитет на СКМЮ за Сърбия, а от на следващата година е член на ЦК на СКМЮ. През първата половина на 1940 година е назначен за секретар на Окръжния комитет на ЮКП за Зайчар.

През юли 1941 година става инструктор на Покрайненския комитет на ЮКП за Сърбия и организира първите партизански отряди в Тимочкия край, а от средата на 1942 година е инструктор на ЦК на ЮКП за Македония, пост на който остава до края на войната. В качеството си на инструктор участва в Преспанското съвещание на комунистическата съпротива в Македония.

От началото на 1945 е избран за секретар на градския комитет на ЮКП в Белград и член на Политбюро на Покрайненския комитет на ЮКП за Сърбия. В периода 1966-1968 година е председател на ЦК на Съюза на комунистите на Сърбия и член на Председателство на ЦК на ЮКП. Жени се два пъти - първия път за югославската партизанка от Македония Веселинка Малинска, а втория път за Неделяна Радосавлевич.

Носител е на Партизански възпоменателен медал 1941 година. През 1953 е награден с орден Народен герой на Югославия, а от 1980 и с орден Герой на Социалистическия труд[1].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Народни хероји Југославије. „Младост“, Београд 1975. година.
     Портал „Македония“         Портал „Македония