Добридолски манастир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Добридолски манастир
„Света Троица“
Вид на храма православен манастир
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Добри дол
Вероизповедание Българска православна църква - Българска патриаршия
Епархия Видинска
Архиерейско наместничество Ломско
Статут действащ, паметник на културата

Добридолският манастир „Света Троица“ е действащ мъжки манастир в Северна България на Българската православна църква, Видинската епархия, Ломската духовна околия.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Намира се на 4 километра южно от село Добри дол (Община Лом) край шосето Лом - Видин, на 22 км от Лом и на 35 км от Видин. Разположен е в дол, в който някога са били застроени с. Добри дол и манастирът, днес известен като Добридолски манастир. На около 200-300 метра на юг от манастира се намира аязмо с лечебна вода, наречено на светиите Козма и Дамян (празникът им е на 1 ноември).

История[редактиране | редактиране на кода]

Манастирът е възстановен в 1610 година от Пимен Зографски. След Чипровското въстание в 1688 година манастирът отново е разрушен. Последното разрушаване на манастира става по времето на Руско-турската война през 1828 г.

Католикон[редактиране | редактиране на кода]

Католиконът „Света Троица“ е кръстовидна, квадратна, еднокорабна и едноапсидна църква, с купол върху осмостенен барабан. Архитектурният ѝ план напомня старинната черква на Раковишкия манастир. Църквата не е изписана, но на западната външна стена на храма има няколко релефни изображения на хора, птици и архангели, а на южната - на телец и овен, единствени по рода си в България. Иконите и иконостасът са изписани през 1860 година от майстори от Дебърската художествена школа и заради тях църквата е обявена за паметник на културата.[1][2]

Легенди[редактиране | редактиране на кода]

За аязмото и построяването на манастира има предание, в което се разказва следното. В старо време сляп старец си загубил кравата в горист дол. Много часове се провирал из гъсталаците и се ослушвал да я чуе къде е. По едно време до слуха му достигнал слаб ромон. Доближил до аязмо (изворче), напил се от водата му и си умил очите. И за своя радост веднага прогледнал. Старецът си помислил, че за това трябва да научат повече хора, а нуждаещите се да намерят изцеление. За това трябвало да се изгради манастир – подслон за духовни люде, които да се грижат за аязмото, подслон и за нуждаещите се от целебната му вода. Населението на околните села се обединило и построило манастир и така това място станало средище на човешката вяра и надежда.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Добридолски манастир „Св. Троица“. // Свети места. Посетен на 23 август 2019 г.
  2. Забележителности. // Община Лом. Посетен на 23 август 2019 г.
     Портал „Православие“         Портал „Православие          Портал „България“         Портал „България          Портал „Македония“         Портал „Македония