Добрин Иванов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Добрин Иванов
Добрин Иванов – Бинчо, 2015 г.
Добрин Иванов – Бинчо, 2015 г.
Информация
Псевдоним Бинчо
Роден
15 април 1931 г. (1931-04-15) (90 г.)
От  България
Починал
16 август 2020 г.
София
Професии музикален педагог, диригент
Активност 1941 до 2020

Маестро Добрин Иванов, с псевдоним Бинчо, е български музикален педагог, общественик и диригент на множество духови оркестри в цялата страна.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Добрин Иванов е роден на 15 април 1931 г. в Разград. Още от ученическа възраст е привлечен от обаянието на музиката. Главява се като разсилен на обществени начала в читалище „Развитие“ в родния си град, за да е близо до добрия читалищен симфоничен оркестър – „Железни звуци“. Набързо се научава да свири на туба, баритон, тенорхорн и тромпет. Като гимназист усвоява и свиренето на цугтромбон, като със своята универсалност започва да „запълва всякакви дупки“ в оркестъра.

Тази му дарба през 1950-1954 г. го отвежда в Софийската музикална академия, където усъвършенства своите изпълнителски умения при майстора Гичо Стоянов и при проф. Георги Тодоров. По същото време (1951) след труден конкурс е приет в Синфоничния оркестър на Българското национално радио. Пак тогава свири и в други оркестри – „Окестъра на юристите“ с диригент Христо Вучков, „Ансамбъла на железничарите“ с диригент Янко Тунтев, ансамбъл „Родна песен“ с музикален ръководител Лазар Максимов и ансамбъла „Георги Кирков“ с диригент Емил Янев. На конкурс през 1952 г. за инструменталисти и певци, въпреки младостта си печели втора награда. Дипломира се през 1954 г., като на дипломния концерт в зала „България“ свири в съпровод на симфоничен оркестър, с което става първият български тромбонист солирал на такъв оркестър. Качествата му на изпълнител и ансамбалист го правят помощник концертмайстор на радиооркестъра. От 1952 е ръководител на духовите оркестри на СОУ „проф. Асен Златаров“, сетне последователно на Английската и Френската гимназии, техникума по автотранспорт и техникума по жп транспорт „Никола Корчев“.

В периода 1967-1971 е концертмайстор на филхармонията в Кайро и преподава в Египетската национална консерватория за класическа музика.

След завръщането си у дома през 1971 г. става съосновател на Средно сержантско военно-музикално училище „Маестро Георги Атанасов“, където преподава до закриването на училището (1991). През 1984-1989 г. преподава и в музикалната школа при Двореца на пионерите в София, води курсове в Добринище, Правец и Ботевград.

Във времето от 1989 до 1999 г. е диригент на духовия оркестър в гр. Елин Пелин, а от 2009 г. поема ученическия духов оркестър на СОУ „Любен Каравелов“ в Копривщица.

Признание[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Акад. проф. Янев, Е. „Магията, която излъчва Бинчо“ в. „Копривщенци“, юбилеен брой април-май 2014.