Добър медицински брат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Добър медицински брат
The Good Nurse
РежисьориТобиас Линдхолм
ПродуцентиДарън Аронофски
Скот Франклин
Майкъл А. Джакман
СценаристиКристи Уилсън-Кернс
Базиран на„Добър медицински брат: Истинска история за медицина, лудост и убийство“ от Чарлз Гребер
В ролитеДжесика Частейн
Еди Редмейн
Ннамди Асомуга
Ким Дикенс
Ноа Емерих
МузикаBiosphere
ОператорДжоди Лий Липес
МонтажАдам Нилсен
Филмово студиоProtozoa Pictures
FilmNation Entertainment
РазпространителНетфликс
Премиера11 септември 2022 (Торонто, Канада)
19 октомври 2022 (САЩ)
26 октомври 2022 (Нетфликс)
Времетраене121 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Външни препратки
IMDb
Добър медицински брат в Общомедия

„Добър медицински брат“ (на английски: The Good Nurse) е американска медицинска криминална драма, базирана на истински събития, от 2022 година на режисьора Тобиас Линдхолм.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

През 2003 г. медицинската сестра Ейми Лоурън работи в болница „Паркфийлд“. Тя е самотна майка с две дъщери и за да печели повече е принудена да поема извънреден труд и допълнителни нощни смени в болницата. Ейми работи буквално ден и нощ и е много уморена. Ситуацията се утежнява от факта, че Ейми страда от кардиомиопатия и всеки момент може да умре от инфаркт. Тъй като Ейми не е работила достатъчно дълго в болницата, тя няма здравни осигуровки и трябва да плаща за своя сметка много скъпи прегледи и лечения. Всичко се променя към по-добро, когато медицинския брат Чарлз Кълън идва в болницата. Той е много мил и симпатичен човек. След като научава за болестта на Ейми, Чарлз ѝ помага не само в болницата, но и у дома. Дъщерите на Ейми са възхитени от Кълън и той става техен близък приятел.

Но изведнъж в болницата започват трагични събития. Ана Мартинез, възрастна пациентка, за която се грижат Ейми и Чарлз, умира внезапно и административният съвет на болницата се обръща към градската полиция да разследва случая. Двамата полицаи Болдуин и Браун се опитват да получат доклад от вътрешното разследване, но кризисният мениджър Линда Гаран го протаква осем седмици, измисляйки някакви извинения, а след това изпраща на полицията две жалки страници с текст, от които нищо не може да се разбере за инцидента. Полицията разпитва Ейми, а тя прави всичко възможно да предпази Чарлз от най-малкото подозрение, но им съобщава, че Ана Мартинез, която не е страдала от диабет, е била инжектирана с инсулин чрез капкова инжекция и това може да провокира смърт. Болдуин и Браун се опитват да се свържат с болниците, в които е работил Чарли, но служителите не могат да получат ясна информация от нито една от болниците. Заинтересованият Болдуин се опитва да получи информация за Кълън от Гаран и оказва психологически натиск върху нея, но мениджърът не отговаря на въпроси на полицията. Освен това Гаран се оплаква от Болдуин на ръководството и сега на офицера като цяло е забранено да посещава болницата.

В това време трагедията връхлита отново болницата. Кели Андерсън – друга пациентка, сравнително млада жена – умира необяснимо. Ейми открива, че също е била инжектирана с инсулин предната вечер. Тя става подозрителна към Чарлз и се среща със своята отдавнашна приятелка и медицинска сестра Лори, която е работила с Кълън в друга болница. Лори казва на Ейми, че по време на престоя на Кълън в болницата е имало множество внезапни смъртни случаи на пациенти и аутопсията е открила инсулин в телата на някои от мъртвите хора. Шокирана от тази история, Ейми нахлува в склад, където се съхраняват медицински консумативи, и открива, че някои от интравенозните торби не са херметични. Някой е използвал спринцовка, за да пробие и изсипе чуждо вещество в торбичките, вероятно инсулин. Осъзнавайки, че само Кълън може да направи това, Ейми незабавно докладва всичко на полицията. Болдуин и Браун убеждават съпруга на Кели Андерсън да ексхумира тялото ѝ за допълнителни изследвания. В резултат на това е установено, че Андерсън е бил инжектиран с инсулин и дигоксин, което е причинило смъртта. Същевременно под пресилен претекст Кълън е уволнен от болницата, но той е доста спокоен и информира Ейми, че скоро ще си намери нова работа. Ейми е ужасена, когато разбира, че веднага щом Чарлз влезе в новата болница, той отново ще започне да убива пациенти. Полицията организира среща между Ейми и Чарлз и тя го моли да признае какво е направил, но Чарлз се преструва, че не разбира за какво говорят. Тогава полицията арестува Кълън, но правосъдието не разполага с достатъчно доказателства, за да бъде осъден Чарлз. Тогава Ейми се среща с Кълън за втори път и успява да убеди Чарлз да каже ужасната истина. Кълън признава престъплението, но не може да обясни логиката на действията си.

Крайните надписи казват на зрителите, че Чарлз Кълън е осъден на 18 доживотни присъди за убийството на 29 пациенти, но реалният брой на загиналите може да достигне 400. Ейми претърпява сърдечната операция, от която се нуждае, и сега живее във Флорида с дъщерите и внуците си. Нито една от болниците, където Кълън е работил и е извършил престъпленията си, не е преследвана за прикриване на действията му.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Еди Редмейн Чарлз Кълън – медицински брат в болница „Паркфийлд“
Джесика Частейн Ейми Лоурън – медицинска сестра, сестра, която страда от кардиомиопатия, и колежка на Кълън
Ннамди Асомуга Дани Болдуин – полицейски офицер, разследващ смъртта на пациенти в болница „Паркфийлд“
Ноа Емерих Тим Браун – полицейски офицер, разследващ смъртта на пациенти в болница „Паркфийлд“, колега на Болдуин
Ким Дикенс Линда Гаран – кризисен мениджър на болницата „Паркфийлд“
Малик Йоба Сам Джонсън – началник на полицията, шеф на Болдуин и Браун
Мария Дизиа Лори – медицинска сестра, приятелка и бивша колежка на Ейми

Снимачен процес[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]